702 – Visboer

Afgelopen week heb ik samen met een kennis een serie oude foto’s van Den Helder gescand, en tussendoor hebben we jeugdherinneringen opgehaald! En het mooie van dat soort herinneringen is dat je van het een op het ander komt. Neem alleen maar het feit dat, als je tegenwoordig een boodschap moet doen je eerst naar de supermarkt moet om hetgeen te kopen waar je belangstelling naar uitgaat. Maar er zijn tijden geweest dat de boeren langs de deur kwamen om hun producten uit te venten. En met de boeren bedoel ik niet de boeren die vorige week op het Malieveld in Den Haag aan het demonstreren waren, maar gewoon de melkboer, groenteboer, olieboer en de visboer. Laten we vandaag eens bij die laatste blijven de visboer, bij ons op de Ruyghweg kwam altijd Meindert Mastemaker met vis langs de deur. Als kind vond je dat prachtig die kar met vis, waarop alles met gewichtjes nog werd afgewogen en na de aankoop ging mijn vader altijd in het boetje op het vierpits oliestel vis bakken. Je kon natuurlijk ook op de zaterdagmarkt in de Molenstraat terecht voor vis bij Kraak of Henk Jacobs en dan heb ik het nog niet eens gehad over de viswinkels. Ik kwam altijd graag bij de viswinkel van Gerssen in de van Galenstraat, en bij Jaap Zwagerman later Jan Gerssen in de Beatrixstraat. En een andere mogelijkheid om aan vis te komen was natuurlijk om zelf te gaan vissen, vroeger deed ik dat altijd wel met een oudcollega van het MVKK.

 

6 Comments on “702 – Visboer

 1. Waarom heeft het woord boer de betekenis van verkoper gekregen en worden zo veel mensen die iets verkopen -boer genoemd?
  Misschien omdat in een ver verleden de boeren zelf hun produkten in de steden te koop kwamen aanbieden?
  De slagers zijn aan de benaming boer ontsnapt, zijn nooit vleesboeren geworden.
  Ook de kruideniers zijn de boerendans ontsprongen.
  Geen verkoper en toch boer, was de voddenboer.

  • De bakker evenmin Hans. Maar bakkerboer of broodboer klinkt natuurlijk ook niet lekker. Kolenboer daarentegen …..

  • Verdraait! Met paard en wagen door de stad om de emmers met de restanten van het avondeten op te halen.
   Ongetwijfeld zou er in de tegenwoordige tijd veel commentaar zijn op de werktijden van het arme paard!

 2. Ach ja Cees
  Dat doet me denken aan ons een overste en ene meneer althans dat dacht hij.
  Wij hadden een geheime visplek geen hond wist waar.
  Echter jij en ik wisten beter Willem en zijn vrouw waren de andere 2
  Jezus dat waren tijden vriend.
  Ik had gelukkig net mijn 1e mobiel enz enz

 3. Als ik het goed heb is dit in de viswinkel van Gerssen in de van Galenstraat
  Ik zie(denk ik) vader Gerssen(helemaal links) staan en Klaas Gerssen.
  Of zit ik fout?