701 – Sluisdijkstraatbuurt oud en nieuw!

Het was in september alweer eenenveertig jaar geleden dat de nieuwe Sluisdijkstraatbuurt feestelijk werd geopend, en als ik het goed heb werd dat in 1978 gedaan door prinses Beatrix. En als ik het over de nieuwe Sluisdijkstraatbuurt heb moet ik altijd terug denken aan Adrie Geus die voor deze wijk de toepasselijke naam muizenstad had bedacht! Overigens, en dat heb ik in deze rubriek al zo vaak laten doorschemeren heb ik nog altijd de meeste jeugd herinneringen in de oude Sluisdijkstraat liggen. En gelukkig ben ik in gezelschap van een aantal Nieuwediepers zoals Hans Zuidweg die de zelfde herinneringen aan die oude buurt hebben en dat komt ook omdat zij er gewoond hebben, ik kwam van de Ruyghweg. En om het nou eens prachtig te omlijsten, toon ik u vandaag twee foto’s één van de feestelijkheden in september 1979 van het een jarig bestaan van de nieuwe Sluisdijkstraatbuurt. En de tweede foto is eigenlijk een soort van zoekplaatje, u ziet een zijstraat van de oude Sluisdijkstraatbuurt die uitkomt op de Parallelweg. Maar nu de hamvraag, is dit nou de 2e Schagendwarsstraat of de 2e Goversdwarsstraat eerlijk gezegd zijn we daar nog niet uit, dus wie het weet mag het zeggen. Maar de foto toont ook nog iets opvallends, en misschien herkend iemand dat, namelijk een reclamebord voor Ritmeester sigaren.

 

 

6 Comments on “701 – Sluisdijkstraatbuurt oud en nieuw!

 1. Waar blijft de tijd vraag je jezelf wel eens af
  Nou dit is er weer 1 Ik denk dan ACH JA dat was toen en toen het moment maak je dan op een afstandje mee omdat je op de drukte afgaat.
  Als kind ging ik alleen of met een paar vrienden kijken waar de drukte was
  Dit gedeelte van de stad heeft mij altijd gefascineerd door al zijn hoekjes en gaatjes
  Hoe een architect het voor elkaar kreeg om veel mensen te plaatsen op een beperkt aantal vierkante meters
  Men weet het of niet maar het is niet voor niks MUIZENSTAD
  Heerlijk zo op de zondag morgen

 2. Als ik zo op een oude plattegrond van onze stad kijk, ga ik er van uit dat het de 2e Schagendwarsstraat is!

 3. Als je vanaf de Ruyghweg de Parallelweg opdraaide kreeg je na de knik bij de school de 1e Goverdwarsstraat vervolgens de 2e Goverdwarsstraat dan de 2e Schagendwarsstraat dan de 1e Schagendwarsstraat en tot slot de Kroonstraat. Als je vanuit de 1e Schagendwarsstraat keek had je zicht op de watertoren. Aangezien dat de watertoren op de foto ontbreekt kun je stellen, net als Clemens schreef, dat de straat op de foto de 2e Schagendwarsstraat is.

 4. Ik zou het persoonlijk op de 2e Goversdwarsstraat houden
  want die komt uit op de gorterstraat nu en dan loop je naar het station
  Echter nu loop je door de 2e Schagendwarsstraat kom je uit in de gorterstraat richting station

 5. De vraag is waar vandaan is nou precies de tweede foto gemaakt!
  Ik denk dat Willem Sloot en Clemens van Veurne het juist hebben vanuit de 2e Schagendwarsstraat.

 6. In het verlengde van de 2e Schagendwarsstraat ligt da Javastraat. En als je de foto bekijkt blijkt dat ook zo te zijn. Dus het is dus het is de 2e Schagendwarsstraat.