700 – Hr. Ms. Woerden

Op vrijdag 2 mei 1986 vertrok de mijnenveger Hr. Ms. Woerden voor het laatst uit haar thuishaven Den Helder voor een reis naar Willemstad op Curacao! Hr. Ms. Woerden ging naar Willemstad om daar de afgedankte sleepboot Wamandai te vervangen als ondersteuningsvaartuig! De mijnenveger arriveerde op vrijdag 23 mei 1986 samen met het stationsschip Hr. Ms. Van Nes in de haven van Willemstad. De mijnenveger kreeg de marinebasis Parera als thuishaven. Hr. Ms. Woerden werd gebouwd bij de Haarlemse Scheepsbouw Maatschappij. En is op woensdag 24 april 1957 in tegenwoordigheid van minister ir. Cornelis Staf op de Rotterdamse werf van Wilton-Feijenoord in dienst gesteld. Hr. Ms. Woerden is bij de Koninklijke Marine in dienst geweest van 1957 tot 1990 en heeft in haar actieve jaren vele reizen gemaakt en mijnen onschadelijk gemaakt. Tegenwoordig ligt de Woerden afgemeerd (op het droge) bij het Curacao Sea Aquarium, aan boordt bevind zich een bar met restaurant en er is een kantoor met woonverblijf van de eigenaar.

2 Comments on “700 – Hr. Ms. Woerden

  1. Heerlijke foto op dit type (schepen) heeft mijn Vader zaliger ook gevaren ,dus deze foto brengt mij terug en denkend aan de tijd die ik woensdagmiddag besteedde bij de Bootsman die mij voor het eerst liet proeven wat de wereld die Marine heet inhield.
    Met een lach en een traan herdenk ik jou salut Pap en proost

  2. Er is op het gebied van mijnen en mijnenbestrijding de laatste tientallen jarenjaren veel veranderd.
    Door toepassing van elektronica, informatica en kunstmatige intelligentie is het tegenwoordig mogelijk mijnen heel slim te maken, tegen betrekkelijk lage kosten.
    Tegen moderne mijnen helpt vegen niet meer, de mijnendienst werkt met mijnenjagers.
    Zie de site marineschepen.nl.