699 – Westerkerk aan het Westplein

Je hoeft tegenwoordig maar de televisie aan te zetten of de krant te lezen, alles draait om het klimaat en de stikstofuitstoot en dan hebben we het nog niet eens gehad over de stijgende zeespiegel. Kijk dat het klimaat aan het veranderen is weten we zo langzamerhand allemaal, vorig jaar hadden we een geweldig goeie zomer en dit jaar is het met uitschieters kwakkelen geblazen. En echte winters zoals we die vroeger gewend waren, komen ook nog maar sporadisch voor. Maar ja alles is natuurlijk mogelijk en om alvast een voorproefje te nemen op de mogelijke komst van het door Bing Crosby veel bezongen White Christmas toon ik u vandaag een onlangs op de kop getikte foto van de Westerkerk aan het Westplein in de winter! De Hervormde Westerkerk aan het Westplein was een grote zaalkerk met toren, in neorenaissance vormen. De Westerkerk ingewijd op 9 november 1844, heeft niet zo’n rijke historie gekend zoals de gemiddelde andere kerkgebouwen van Den Helder. Op 31 oktober1876 werd de kerk door brand verwoest, en in 1877 is de kerk herbouwd. En in 1944 is de Westerkerk toen gevestigd aan het Helden der Zeeplein op last van de Duitse bezetter afgebroken.

3 Comments on “699 – Westerkerk aan het Westplein

 1. Wat een prachtige foto Cees. Wist niet dat de kerk al in 1844 bestond en daarna was afgefikt. Ben benieuwd of er afbeeldingen bestaan van die vorige kerk.

  • Foto’s uit 1876 zijn er niet, mej. Anna Clasina leijer fotografeerde in 1890 pas de eerste echte foto’s van Den Helder.
   Maar dit is echt een fantastisch mooie foto, ik zou haast zeggen compliment aan de fotograaf.

 2. Een beetje laat op de zondag maar dat komt door alle festiviteiten die men wil volgen afscheid nemen van de burger vader (het gaat hem goed in Groningen stad)
  Maar zoals ik al eerder aanhaalde heel af en toe verlang je naar die goede oude tijd, waar men tevreden was met een chocolade melk en een toefje slagroom en ja als je geluk had kreeg je een lange vinger erbij
  Deze dagen geniet ik samen met moeder en vriendin en als alles meezit alweer 86 jaar word ik zelf schiet ook alweer op en de jongste telg behaald een kwart eeuw.
  Dus deze tijd is spannend opwindend en rustgevend zeker als je mag mijmeren bij de foto’s van Cees soms zegt ma dan o ja dat was daar en daar