695 – Veldstraat

Het is al meer dan 126 jaar geleden (1893) dat ons toenmalige gemeentebestuur het besluit nam om de weg tussen de velden en de Heldersche polder- destijds voor onze stad een belangrijk agrarisch gebied – van een naam te voorzien, ook al omdat de bebouwing langs het pad aardig groeide. Moeilijk deden onze vroegere vroede vaderen niet over zo’n naamgeving: het werd heel eenvoudig en doeltreffend de Veldstraat. Wanneer de thans voor u liggende afdruk van deze toch wel heel bijzondere ansichtkaart niet van de aanduiding “Veldstraat – den Helder” zou zijn voorzien, dan zou het voor heel wat Nieuwediepers een hele toer zijn geweest om deze afbeelding thuis te brengen. Eén herkenningspunt uit lang vervlogen tijden is heel lang overeind gebleven: de gemeente-apotheek op de hoek van de Kerkgracht. Sinds 1909 is de naam Veldstraat verdwenen en veranderd in van Galenstraat. Dit vanwege de snelle groei van de buurt en het feit dat onze vaderlandse zeehelden als dank voor hun soms grote daden hun namen op de bekende blauwe bordjes vermeld mochten zien. Heerlijk toch dat er een ietwat ontroerend plaatje bewaard is gebleven dat ons een straatbeeld laat zien dat waard is om bekeken te worden. Het blijkt een hele belevenis te zijn geweest de komst van de photograaf, die na veel mysterieuze handelingen zo waar het buurtgebeuren voor de eeuwigheid wist vast te leggen!

 

7 Comments on “695 – Veldstraat

 1. Wat een heerlijk plaatje weer op de vroege-morgen wat lijkt het mij een heerlijk gevoel toen bedoel ik uitkijkend over de landerijen koeien zien te grazen.
  Dit doet mij denken aan mijn Vader en het nummer “langs het tuinpad van mijn”
  Ik prijs mij gelukkig dat Ik nu samen met mijn moeder naar een soortgelijk tafereel kan kijken Thee (voor haar en voor mij tja wat zal ik nu eens nemen)
  Wat zou het mooi zijn als de gemeente of zeestad of woningstichting de Echt belangrijke Namen in emaile naambordjes zou maken en daar een tour voor onze bezoekers van deze stad aan verbind maar ja
  Weer een goede start op deze vroege zondagmorgen

 2. Mooie foto, nog nooit gezien!
  Misschien is ranja met een rietje iets voor DeNachtburgemeester!

 3. Ik zie daar iemand met een hoge hoed. Kan een “aanspreker” zijn geweest, beroep dat volgens Wiki tot na de oorlog heeft bestaan.
  Uit de tijd dat lang niet iedereen kranten las en nog vrijwel niemand telefoon had.
  Als iemand overleden was, dan was het de taak van de aanspreker familieleden, kennissen en buren in kennis te stellen. Aansprekers, ook wel genaamd “doodbidders”, waren in een speciaal (natuurlijk zwart) uniform met hoge hoed.
  Herinnering uit mijn prille kinderjaren. Er werd gebeld en mijn moeder zei: doe jij even open. Daar stond een aanspreker in vol ornaat en in de plaats van te zeggen roep je moeder even, begon de man voor mij zijn verhaal af te raffelen “Heden overleed …”. Daar weet een klein kind natuurlijk geen raad mee, ik sloeg meteen de deur weer dicht.
  Somber gedicht van Piet paaltjens, die ooit dominee in Den Helder is geweest:
  Als ik een bidder zie loopen,
  Dan slaat mij ‘t hart zoo blij,
  Dan denk ik, hoe hij weldra
  Uit bidden zal gaan voor mij.

  • Mooi verhaal Hans!
   Probeer je eens voor te stellen dat je in deze tijd nog zo een aanspreker zou hebben? Hij zou de halve straat langs gesloten deuren moeten omdat de bewoners afwezig zijn ………

 4. Daar mijn neefje op nr 24 woont en hier links op de foto nog geen huizen staan moet de foto ouder zijn dan 1903 want toen is nl zijn huis gebouwd.

 5. Links nog een laatste stukje “Heldersche polder” Ergens rechts moet nog een huis staan met een “eerste steen gelegd in, ik meen 1895”