694 – Hotel het Wapen van Den Helder

Het is toch maar een goede zaak dat er nog al wat neringdoenden zijn geweest die hun etablissement op een ansichtkaart hebben laten vastleggen. Het behoeft geen toelichting dat een gast tijdens het verblijf mooi een paar kaarten naar verwanten of vrienden verstuurt waardoor een goede reclame gewaarborgd is. Hier zien we dan hoe mooi het uitzicht van de Achterbinnenhaven af op de Nieuwstraat, Spoorgracht en Bassingracht was toen onze Botbrug bijna nog in haar oorspronkelijke staat verkeerde. Ergens, wat achter de bomen verscholen aan de Spoorgracht kant zien we nog net het voormalige politiebureau waar de schoenmakerij van Reijer Dol gevestigd was en waar ook de slinger van de Botbrug bewaard werd. Al met al is dit dus een mooie afbeelding van een stuk Den Helder waarop we met z’n allen heel zuinig moeten zijn omdat het karakter heeft. Alleen is het jammer dat de oude Botbrug uit het straatbeeld verdwenen is en vervangen is door een soort van houten brug!

6 Comments on “694 – Hotel het Wapen van Den Helder

 1. Mijn vader heeft nog een tv geleverd aan het hotel. In de lobby. Dat was nog in de begintijd van de tv. Ook nog een antenne gezet op het dak. Hoge antenne met tuien. Dat had je nog in die tijd. Ik kan me nog herinneren dat we als gezin gingen kijken. In het hotel op een zondagmiddag. Mijn vader had een radio/tv zaak in de Spoorstaat no.79. We zaten tussen slager Kees Leegwater en de Lido. Dat was een chocolade/snoepwinkel. En tegenover waar nu het Jutterspleintje is. Alles gesloopt.
  Hij had een keer een tv in de etalage gezet op een zaterdagmiddag. Het zag zwart van het volk. De markt was nog in de Molenstraat Niemand had nog tv gezien dat was heel bijzonder.
  Leuke tijd.

  • In het begin werd in Den Helder geklaagd over slechte ontvangst, de zender stond nogal ver weg. Werd iets beter nadat er aan de vuurtoren een steunzender was opgehangen.

 2. Kijk dit zijn nu van die plaatjes waarvan je denkt waarom iets van hout niet dat er wat mis mee is maar in deze moderne tijd is het volgens mij een eitje om een replica te maken van de oude brug.
  En die toren die er nu opstaat was dat nu nodig gezien de foto van Cees.
  Sommige dingen kunnen de tand des tijds niet doorstaan maar we kunnen wel proberen met passie en liefde om bepaalde objecten te herstellen en op te knappen voor het nageslacht.

 3. En aan de overkant(hoek Nieuwstraat Basingracht) van het hotel café Het Hoekje in de jaren 60 gerund door ,,Kop”(bijnaam) Visser en tante Co.Later door van Deursen en nog later door Leen Mosk en tante Pietje,daarna een tijdje kapsalon en nu dus kantoor van het daklozen onderkomen.Hoe iets zomaar kan veranderen in de loop van de tijd.
  Na de oorspronkelijke eigenaar van Het Wapen van Den Helder heeft er nog een korte tijd een Groningse Familie ingewoond als eigenaar,dit was begin jaren 70.
  Daarna nog een tijdje ,,Smooky Jones”(bijnaam) en toen kon je op zondagmiddag daar ook nog dansen met levende muziek.
  Dat was puur gezellig.