692 – Mosterdbrug

Het is een machtig verschijnsel dat het volk, wanneer daartoe ook maar enige aanleiding bestaat, zich geen bal aantrekt van officiële naamgevingen. En hoewel het toen nog in de Dijkstraat zetelende stadsbestuur van Den Helder volkomen terecht de oeververbinding tussen de Ooststeeg en de Kanaalweg met de naam Molenbrug honoreerde, wisten de Nieuwendiepers het beter. Voor eens en voor altijd zou de brug geschiedenis maken onder de naam “Mosterdbrug”. Deze ansichtkaart laat duidelijk zien hoe pittoresk de brug en haar omgeving begin 1900 waren. En het mooie is dat je die erkenning nog steeds aan de “Mosterdbrug” kunt geven! Hier zien we op de achtergrond het Molenplein met de R.H.B.S. en binnenkort verrijst er op die plek een voor Helderse begrippen torenhoog gebouw. En zoals ik zondag al schreef over mijn rondje Buitenhaven, de Helderse grachtengordel vind ik nog altijd het meest inspirerende van onze stad.

8 Comments on “692 – Mosterdbrug

 1. Kan iemand mij vertellen waar de naam “Mosterdbrug” vandaan komt. Was er misschien een mosterdfabriek in de buurt? Mooie foto Cees. Heb diverse foto,s van deze brug. Maar deze kende ik nog niet

  • Dat komt omdat daar vroeger, vlak bij de brug op de Loodsgracht, een mosterdmolen en een mosterdfabriek hebben gestaan. En de kleur van de brug (mosterdgeel) helpt natuurlijk ook mee.

   • Bedankt. Die molen ken ik van de foto,s. Ik dacht dat het een houtzaagmolen was.

    • Als trouwe Afgestoft-lezer heb ik begrepen dat er, in de buurt van die brug, twee molens hebben gestaan.
     Aan de Molenstraat “de Eendragt”, een koren- en trasmolen. (Tras is gemalen gesteente uit de Eiffel dat door cement wordt gemengd, waardoor metselwerk vocht tegenhoudt).
     Aan de overkant van de gracht een houtzaagmolen, “de Onderneming”.

 2. Volgens mij was de molen een korenmolen,en de naam van de brug komt omdat er aan de overkant op het rijtje van van Brederode een mosterdwinkeltje zat.

 3. Een redelijk betrouwbaar document werd in 1986 samengesteld door W.Stoll. Hij heeft destijds onderzoek verricht naar naamgeving aan straten en bruggen.
  Bij de “Mosterdbrug” schrijft hij: De Volksbenaming “Mosterdbrug” duidt op de verkoop van de destijds plaatselijk befaamde mosterd in een nabij de brug gelegen winkeltje op de hoek Molengracht/Ooststeeg.
  Een anekdote (niet van Stoll) verteld dat destijds een vrouw over de brug liep met een emmer verse mosterd en ten val kwam.
  De mosterd verspreide zich over het brugdek waardoor deze glad werd. Of dit voorval waargebeurd is, is dus niet bekend.
  Het betreft in ieder geval geen officiële naamgeving.