690 – Krugerstraat

Dat eens de politiek bij het uitdelen van straatnamen ergens op de achtergrond een belangrijke rol vervulde mag wel blijken uit de persoonsnamen die we op een aantal bordjes in de Van Galenbuurt aantreffen. Herzog, Botha, Cronjé en Kruger zijn echt niet zo maar vernoemd. Bestuurders uit een lang vervlogen tijdperk meenden er goed aan te doen het verwantschap met de aanvoerders van de dappere boerenkrijgers in Zuid-Afrika op deze wijze vast te leggen. Diplomatieke problemen heeft dit blijk van weinig neutraal zijn niet opgeleverd. En dus kennen we al sinds 1902 de Krugerstraat. Nog steeds vormt deze woonstrook, samen met de Van Galenstraat het hart van de buurt die vroeger heel terecht “achter het spoor” werd genoemd. Op deze door de firma Eiselin begin twintiger jaren van de vorige eeuw uitgegeven ansichtkaart blijkt dat er een groot deel van de eerste bebouwing bewaard is gebleven. En bij het bekijken van deze afbeelding bekruipt mij altijd nog een gevoel van tederheid omdat vooraan op nummer 119 mijn opa en oma hebben gewoond! De getoonde ansichtkaart behoort niet tot de zeldzaamheden, wat niet wegneemt dat vooral het spel tussen licht en donker verrassende effecten heeft opgeleverd.

 

3 Comments on “690 – Krugerstraat

 1. In de verte, voorbij de lantaarnpaal is alles nog een beetje “open”. Nog een klein stukje Helderse polder. Mooi Cees !

 2. Intereressant om eens te lezen over die Boerenoorlog 1899 – 1902. Was eigenlijk de tweede boerenoorlog, de eerste was van 1880 – ´81.
  Nederland, inclusief de koningin, stond fanatiek aan de kant van de boeren, zagen ze als een soort landgenoten (hoewel veel van die boeren Franse namen hadden, hugenoten).
  Maar Nederland kon zich geen militaire confrontatie met Engeland permitteren.
  Populair lied uit die tijd, dat in mijn jonge jaren ook nog gezongen werd, was: “De boeren hebben overwonnen, hiep hiep hoera”.
  Was overigens geen pretje, die oorlog, alles bij elkaar ong. 75.000 doden. De Engelsen waren verre in de meerderheid, maar de boeren deden het relatief beter.
  De Engelsen hebben in die tijd het concentratiekamp uitgevonden, daarin zaten voornamelijk vrouwen en kinderen van de boeren. Omstandigheden waren heel slecht, bijna 28.000 hebben het niet overleefd, waarvan 22.000 kinderen. Daarnaast waren er ook concentratiekampen voor niet-blanken, ook daar veel mensen dood.
  Ik lees ook dat de Engelsen “Rooineks” werden genoemd. Ze hadden verbrande nekken, doordat hun militaire hoofddeksel de nek niet goed tegen de zon beschermde.
  P.S. Leuk taaltje dat Zuid Afrikaans, ik zag daar: surfboard = branderplankie, lift = hijsbakkie.