688 – Molenstraat

Er zijn zo van die momenten in het leven dat je moet terug denken aan iets wat zich al heel lang geleden heeft af gespeeld. Een simpel voorbeeld, ik was vorige week op zoek naar een doosje met ouderwetse kroontjespennen die ik aan iemand had beloofd! U kent dat wel, je zoekt je rot en dan blijken ze achter een verrekijker te liggen in de kast. Nou zit er een verhaal vast aan die verrekijker. Die kijker heb ik namelijk meer dan 45 jaar geleden gekocht bij Meindert Poeste die een antiekzaak had aan het oude Doolhof onder de naam Doolhof 14 verwijzend naar het huisnummer. Later is de zaak verhuisd onder de naam Doolhof 14 naar een pand in de Molenstraat op nummer 33! In dat zelfde pand had, de in de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam op 5 november 1942 gefusilleerde Henk Handgraaf zijn drukkerij. Op de foto die ik u vandaag toon zien we in het midden een rood stenen gebouw, wat er overigens, zij het wat verbouwd, nog steeds staat. Daar had Henk Handgraaf zijn drukkerij en daar zat later Meindert Poeste met zijn antiekzaak Doolhof 14. Maar vele onder u zullen bij het aanschouwen van deze foto van de Molenstraat terug denken aan de tijd dat er op zaterdag markt was.

 

3 Comments on “688 – Molenstraat

  1. Wat een alleraardigst fotootje. Voor mijn beeldvorming, zie ik aan het einde het pand van Strabo?

  2. Nee, aan het einde zien we café de Grot met pal daarnaast de Tivolibar! En Strabo zat vlak naast de school in de Molenstraat.
    Overigens is dit een geweldig mooie foto het geeft een tijdsbeeld weer!

  3. In het pand aan het einde van de straat hoek Bierstraat zat van Teulingen hij verkocht ledikanten en matrassen. En daartegenover zat de Tivolibioscoop.