687 – L. van Berkstraat.

Vorige week hebben we het in deze rubriek gehad over de gasfabriek met z’n gashouders aan de Fabrieksgracht. Ik heb er veel reacties op gehad en de meesten gewoon op straat, dat komt ook omdat ik tegenwoordig een rubriek in het Helders Weekblad verzorg onder de naam Slenteren door Den Helder. Dat de gasfabriek van Den Helder bij een grote schare Nieuwediepers in hun herinneringen nog steeds voortleeft moge duidelijk zijn. Dat komt ook omdat de twee gashouders vooral als ze gevuld waren iets dominerend hadden. Vorige week merkte iemand op dat de nieuwe gashouder van Tata ongeveer tien keer groter is dan die op de foto van vorige week stond afgebeeld! Let op, de gashouder die ik u vorige week liet zien op de foto was niet gevuld. Maar vandaag laat ik u één van de mooiste foto’s zien die ik vorig jaar in mijn bezit heb gekregen. We zien een grote groep buurtkinderen die zich omstreeks 1920 hebben laten fotograferen in de L. van Berkstraat en wat deze foto nog unieker maakt zijn de twee dominerende gashouders. Overigens Lambertus van Berk (Den Helder, 1805-1888) was magazijnbeheerder op de Rijkswerf.

7 Comments on “687 – L. van Berkstraat.

  1. Wederom een mooie plaatje en wat een toeval weer een magazijn bezweerder
    Overigens magazijnbeheerders zij creatieve mensen Cees kan daar over mee praten

  2. Dit is nou eens een foto die de perfecte historie van de gasfabriek met de omgeving weergeeft. Lambertus van Berk was een figuur die zich het welzijn van de bewoners van “Nieuwstad” (Visbuurt)zeer aantrok! Vandaar waarschijnlijk dat er een straat naar hem is genoemd.

  3. Heldersche Courant van 13 februari 1869.
    Notaris Hidde Bok zal als gemachtigde van de Crediet- Vereeniging, hypothecaire schuldeiseresse, publiek verkopen:
    Een verhuurd huis en vier verhuurde huisjes, verhuurd voor resp. 2,50 / 0,80 / 1,40 / 0,85 / 0,90 eigendommen van de heer L.van Berk, opzigter bij de marine te Willemsoord.

  4. De nieuwe gashouder van Tata is de kleinste van 3. Goed voor 60.000 M3. Dit, om een indruk te geven, maar dat heeft natuurlijk niets met ons mooie Nieuwediep te maken!