685 – Gasfabriek

Van de week zaten we met wat vrienden te borrelen en oude herinneringen op te halen. En op zich is dat best eens een keer leuk, sterker nog we hadden het eerst over de gaslantaarns en vervolgens hoe kan het ook anders kwamen we uit bij de gasfabriek. Het is inmiddels alweer bijna 40 jaar geleden dat het gasfabriek complex aan de Fabrieksgracht werd gesloopt. Ik weet nog goed, wij woonden aan de Ruyghweg waar vandaan je uit het dakraam de gevulde gashouders kon zien en als kind vond je dat heel indrukwekkend. Maar op een bepaald moment ergens in de jaren zestig van de vorige eeuw was het afgelopen met het stadsgas en kregen we aardgas! De komst van het aardgas bracht ook met zich mee dat heel veel kooktoestellen en kachels moesten worden omgebouwd, en de toestellen die niet meer konden worden omgebouwd eindigden op een soort van schroothoop op het terrein van de gasfabriek! En om het allemaal nog eens in herinnering te brengen toon ik u vandaag twee foto’s, op de eerste zien we de twee gashouders die er werkloos bij staan. En op de tweede foto zien we de bewuste schroothoop met afgedankte gastoestellen. Ik kan mij best voorstellen dat vodden- en oud ijzerboer Hollander en zoon aan de Spoorgracht er destijds een paar aardige grijpstuivers aan hebben verdiend!

 

4 Comments on “685 – Gasfabriek

  1. Binnen niet al te lange tijd gaan wij met z’n allen af van het aardgas en daar is niet iedereen blij mee. Ik kan mij voorstellen dat er mensen zullen zijn die in de financiële problemen geraken hierdoor. Ook toen Den Helder overging van stadsgas op aardgas zullen er mensen geweest zijn die dit best merkten in hun beurs. Graag reacties van mensen die dit meegemaakt hebben. Voor zover ik weet hebben mijn ouders geen nieuwe apparatuur hoeven aan schaffen.

  2. Aardgas geeft meer warmte dan dezelfde hoeveelheid stadsgas (ook wel genoemd lichtgas), daarom waren de branders voor stadsgas niet geschikt voor aardgas.
    Bij de meeste al bestaande apparaten konden de branders worden vervangen.

  3. Juist nu wordt er op het Tata terrein (voormalig Hoogovens) een nieuwe gashouder gebouwd. Deze wordt gebruikt om kooksovengas in op te slaan. En hoewel ik de gashouders van onze stad niet ken, als ik naar de gebouwen op de voorgrond kijk dan is de nieuwe gashouder van Tata ongeveer 10 keer zo groot ….