Juli 1919 door Marinus Vermooten

Vanwege het ruwe weer op 13 juli 1919 liepen Duitse mijnenvegers, die gestrande oorlogsmijnen aan het ruimen waren, de haven van Den Helder binnen. In totaal ging het om 14 mijnenvegers en 3 torpedoboten, het armzalig overschot van de grote Duitse vloot. Zoals voorspeld bracht de komst van de Duitse manschappen het nodige vertier en drukte in de stad. Op zondagmiddag liepen de mannen in groepjes door de straten en keerden bepakt en bezakt terug naar boord. In grote hoeveelheden werden tabak, sigaretten, boter, kaas, cacao en andere voeding -en genotsartikelen gekocht. Winkeliers draaiden een enorm goede omzet, er werd met Duits papiergeld betaald, waarvan de koers gelukkig weer ophoog liep. Duitse soldaten liepen in groepjes door de stad, geëscorteerd door onze jongens, die al snel vriendschap gesloten hadden, immers bij hen viel iets te halen, dus verliep een dergelijke kennismaking vlot.       Men bedelde om Duits geld en nieuwe Duitse postzegels en ook was het een prachtige gelegenheid met elkaar Duits te spreken. ‘s Avonds zaten de kroegen     en militairen tehuizen vol met onze Oosterburen gekleed in een helderblauw uniform. Toch was het tragisch voor hen dat Duitsland in hoge mate verslagen en vernederd was, en was de Hollandse haven, naast die van Noorwegen en Denemarken hun enige toeverlaat. En omdat het ruwe weer noodzaakte een veilige haven op te zoeken was Den Helder de aangewezen plek. Maar de schepen waren nog altijd voorzien van de Duitse oorlogsvlag, hoewel de strijd om   de heerschappij bevochten was.

Duitse oorlogsschepen in de Helderse haven.

 

Nu het bouwplan van de vereniging ‘Algemeen Belang’ bijna klaar was, moesten er voor de nieuw aangelegde straten nog wel namen worden gevonden.  Het college van B en W stelde voor de om de Helderse polder heen, vanaf de Polderweg nabij de watertoren in westelijke richting de naam Javastraat te  geven en de straat die op deze weg uitkomt Balistraat te noemen.

De Polderweg in vroegere jaren.

De eerst gebouwde woningen aan de Javastraat,

In juli 1919 had café Du Passage Koningstraat 72 van eigenaar A. Dol een verjongingskuur ondergaan. Dol had de vloer laten bekleden met rubberlinoleum  en door het verplaatsen van beide biljarts en de leestafel werd een gezellig zitje verkregen. De uitbater was druk bezig met het regelmatig laten optreden van een strijkje in zijn zaak. Zo voldeed Du Passage aan de voor die tijd gestelde eis. Aan de Spoorstraat 84 opende H. Hoogcarspel uit Hoorn op 25 juli 1919 een  filiaal van zijn sigarenhandel. De beste merken waren hier in grote verscheidenheid aanwezig, kenners en liefhebbers van een geurige sigaartje stonden te    watertanden bij de aanblik hiervan. Ook was in de zaak een ruime sortering sigaretten en die uitgebreide sortering maakte het soms moeilijk voor hen, die pijp tabak boven een sigaar verkozen.

2 Comments on “Juli 1919 door Marinus Vermooten

  1. Nooit geweten dat de Duitse vloot in 1919 in Den Helder is geweest, ik dacht altijd dat ze in 1940 hier voor het eerst waren.

  2. Heerlijk die geschiedenislessen van Marinus je steekt er altijd weer wat van op.