682 – Ooievaarstraat met Rehobotkerk

Soms vraag je je wel eens af of degenen die er op uit trokken om stadsgezichten in beeld te brengen een voorzienende geest hadden. Immers in de jaren dertig van de vorige eeuw bood de Ooievaarstraat nu niet bepaald een gezellige aanblik. U ziet het hier zelf: de perkjes waren kaal en leeg, geen boom was er nog geplant. Maar tussen al deze ongezelligheid ontdekte de fotograaf een brokje schoonheid dat als blikvanger moest fungeren: zoals een stijlvol kerkgebouwtje en het kruidenierswinkeltje van Schotman. Vadertje tijd heeft er inmiddels voor gezorgd dat de kilte uit de beginjaren van de Vogelbuurt heeft plaatsgemaakt voor warme gezelligheid. Alleen de Rehobothkerk een creatie van de destijds bekende architect Berend Tobia Boeyenga (1886-1969), die ook de Spechtstraat, Havikstraat, Kemphaanstraat en Burgemeester Houwingsingel tekende was niet het eeuwige leven gegund. Ondertussen kan je je afvragen hoe iemand er kans toe heeft gezien een plaatje te prikken op een moment dat je – volgens het gezegde – hier een kanon kon afschieten! Maar om de boel toch nog wat op te vrolijken, ziet u op de tweede foto de bekende Helderse groenteboer Jan Bel met zijn groentewagen afgebeeld.

 

 

1 Comment on “682 – Ooievaarstraat met Rehobotkerk

  1. Eigenlijk moeten we ook een foto serie van Ted Stoop aanleggen. Want Ted is uniek met zijn groentewagen. En alom bekend in Den Helder.