674 – Ruyghweg

Vandaag brengen we eens een bezoek aan de Ruyghweg en eigenlijk is dat voor mij een sentimental journey omdat ik aan de Ruyghweg geboren ben! De foto van vandaag is in de jaren zestig van de vorige eeuw gemaakt en toont ons, niet helemaal zichtbaar de fietsenwinkel van Jan Moree met daarachter zijn werkplaats en de Shell bezinepompen. In het eerste huis naast de steeg woonde mevrouw (Grietje) Leegwater de moeder van de legendarische slager Cees Leegwater in de Spoorstraat. Aan de Ruyghweg hebben altijd veel middenstanders gezeten en die konden er ook best een boterham aan verdienen, want het was nou eenmaal een doorgangsweg waar veel verkeer overheen kwam. Op deze foto zien we twee middenstanders, als eerste krijgen we de sigaren en sigarettenwinkel van Jan Visser die ook nog een herenkapsalon aan huis had. En vervolgens krijgen we ’t Ijzerhuis van de firma Brakhoven waar je terecht kon voor spijkers, verf, bezemstelen en tuingereedschap om maar iets te noemen en na betaling kreeg je ook nog animozegels. En voor een volle spaarkaart animozegels kreeg je dan weer reischeques als ik het goed heb. Het is altijd leuk om naar dit soort foto’s te kijken en bij mij komen dan ook weer de herinneringen aan de vroegere buurtbewoners naar boven!

6 Comments on “674 – Ruyghweg

 1. Cees voor jou was het tegenover en voor mij was het net om de hoek! Naast Brakhoven woonde ooit een man die in de volksmond “bandenbaarsje” werd genoemd vermoedelijk omdat hij in banden handelde. Ook kocht hij schijnbaar oude legervoertuigen op van Domeinen. De Meeuwenstraat aan de overkant stond er soms vol van!

 2. Helemaal links in het huis naast het bedrijfspand van Moree woonde destijds mevrouw Leegwater, de moeder van paardenslager Cees Leegwater in de Spoorstraat die ik begin jaren tachtig had opgezocht. Ze kon prachtige verhalen vertellen over haar man (vader van Cees die ook al de slagerij in de Spoorstraat had). Kapper Visser was met o.a. Jan Meijer voor de oorlog lid van de eerste Helderse motorclub.

  • Marinus, als je het verhaal van Cees gelezen hebt zie je dat hij het in zijn herinneringen ook over mevrouw leegwater heeft!

   • Klopt gaf alleen aan dat ik haar heb opgezocht voor een interview via toen nog radio den helder en dat hij paardenslager was. Er ontbrak het woordje inderdaad… dus inderdaad woonde destijds. Bij kapper Visser vermeldde ik dat hij lid was van een vooroorlogse motorclub. Van zowel Leegwater als van Visser heb ik nog een cassette met de interviews bewaard.

    • Beste Marinus,

     Zou het niet eens leuk zijn om zo’n radio interview met mevrouw Leegwater en haar buurman Jan Visser weer een uit te zenden!

     Ps. interessant artikel over 1919 ga zo voort!