673 – Het Nieuwe Diep

Gemiddeld twee keer per jaar gaan we met wat goede vrienden een dagje op pad in West-Friesland, en meestal trekken we dan naar plaatsjes als Hoorn, Enkhuizen en Medemblik! In die ouderwetse havenstadjes kun je nog echt de sfeer proeven uit de tijd van de VOC. Anders dan bij ons hebben de havens van Hoorn, Enkhuizen en Medemblik ook nooit te maken gehad met het op Delta hoogte brengen van hun dijken en zodoende vind je er ook nog tal van oude brugwachters- en sluiswachtershuisjes. Ik kan mij de tijd nog wel herinneren en u ook wel, dat er aan Het Nieuwe Diep ter hoogte van de Marnixkade een rijtje met twee sluiswachters woningen stond. En als je dan vervolgens de richting van de Onderzeedienstkade op wilde passeerde je eerst de Marineschutsluis met z’n karakteristieke brugwachtershuisje compleet met pisbak aan de achterzijde! En dat alles is na het op Delta hoogte brengen van de Buitenhaven voorgoed verdwenen. Gelukkig zijn de foto’s er nog en kunnen we nog eens terug keren naar de tijd van weleer die het rondje Buitenhaven zo gezellig maakte!

 

3 Comments on “673 – Het Nieuwe Diep

  1. De fraaie foto toont niet de Koopvaardersschutsluis maar de Marineschutsluis.