672 – Panorama van den Haven

Ook de makers van ansichtkaarten waren er al heel snel van doordrongen dat een fraai product de afzetmogelijkheden sterk vergroot. Zo werd het rond 1900 de gewoonte om oorspronkelijke stadsgezichten te voorzien van een kunstige omranding. Het resultaat van een dergelijke poging tot het brengen van een zo schoon mogelijk geheel ziet u hier voor u. Onze haven, compleet met alles wat erbij hoort: Peperhuisje, een strijkijzer, wachtschip en oorlogsbodems in een lijstje gezet. Een stemmig geklede jongeling – kennelijk – een opvarende van het schip Fortuna, presenteert u het geheel. En in plaats van de duiven van de admiraal, die hier zeker op hun plaats zouden zijn, is er een koppeltje zwaluwen dat voor de vertedering moet zorgen. Heel kunstig dus is dit specifieke stukje Den Helder in een lijstje gezet en in de handel gebracht door de eens overbekende ansichtkaartenhandelaar A.K. Kokelaar, zoals uit de achterzijde van deze goed bewaarde kaart blijkt. Overigens, het panorama van onze haven toont aan dat er iets bijzonders aan de hand was, gelet op de vele Nieuwediepers die er rond scharrelden. Misschien was er wel sprake van een thuisvaarder. Wie zal het zeggen.

1 Comment on “672 – Panorama van den Haven

  1. Wat een prachtige kunstzinnige ansichtkaart, jammer dat weinig mensen daar oog voor hebben!