671 – Weststraat

Vandaag krijgt u van mij een heel aparte foto van de Weststraat te zien die gemaakt is volgens de met potlood geschreven tekst aan de achterzijde in 1910! Op de foto zien we een aantal personen die met een soort straatrace bezig zijn, waarbij met kruiwagens geprobeerd wordt om via obstakels op de weg zoveel mogelijk van die tonnetjes naar de eindsprint te rijden! Tenminste dat is mijn verklaring als ik zo naar de foto kijk, en misschien is er onder u wel iemand die de sport herkent. Wat wel vaststaat is dat het een sportactiviteit moet zijn geweest waar veel volk voor op de been te krijgen was al kijkende naar de foto, ik zie er zelfs twee matrozen tussen staan. Maar de foto toont ons ook, over de schouders van de bezoekers aan de straatrace heen kijkende een mooi beeld op de Rijkswerf Willemsoord rechts in de hoek is nog net het graanpakhuis zichtbaar. Eigenlijk mag je het best uniek noemen dat een onbekende fotograaf in 1910 deze vorm van sportbeoefening heeft vast gelegd op de gevoelige plaat!

5 Comments on “671 – Weststraat

 1. Wat mij altijd erg opvalt is het volgende:
  Van alle foto’s uit die jaren zie je bijna 100% van de mensen en kinderen met een pet of hoed.
  Was dat een soort verplichting, of mode?
  Ben wel benieuwd ter gelegenheid waarvan die kruiwagen race was.

  • Zonder hoed of pet de straat op, dat was in die dagen een soort naaktlopen. Bovendien zei het volksgeloof dat je daar verkouden van werd.
   Nog tot in de jaren ´90 kon mijn moeder (van 1901) het niet nalaten, altijd als ik naar buiten ging, te zeggen: zet wat op je hoofd, anders vat je kou. Het was niet alleen bezorgdheid, ik geloof dat ze zich er ook voor schaamde een zoon te hebben die zich met bloot hoofd op straat vertoonde.
   Het hoorde wel bij de opvoeding dat in huis en ook bij een maaltijd buitenshuis (althans voor mannen) het hoofddelsel af moest. Het huis van anderen binnengaan met hoed of pet op is erg onbeleefd, is er bij mij ingestampt. lk weet niet of dat in Nederland nu nog zo strikt geldt.
   In het buitenland schijnt die regel nooit gekend te zijn. Mannen met hoed of pet op in huis of met hoofddeksel etend en drinkend in de horeca zijn daar vaak te zien, niet alleen in werkelijkheid, maar ook op films.
   Ik vind het nog steeds geen gezicht als mijn schoonvader bij ons aan de maaltijd zit met zijn hoedje op. Maar er iets van zeggen is out of the question: ´s land wijs …

   • Mooi verhaal Hans.
    Wat in het ene land een gebruik is of getolereerd wordt, kan ion het andere land zelfs een grote belediging zijn.
    In Nederland is het gelukkig nog steeds zo dat het niet aanvaard wordt om met een hoofddeksel aan tafel te zitten.
    Het zal mij benieuwen hoe lang we dat nog volhouden in deze snel veranderende tijden.

 2. Een mooie plaat uit vervlogen tijden zou het kunnen zijn dat het een feestdag was ik noem maar iets konings dag of zo

  • Typisch het soort dingen die op koninginnedag werden georganiseerd. Aan zulke feesten op koninginnedag heb ik uit mijn vooroorlogse jaren zelf ook nog wat herinneringen.
   Ook een soort wedstrijd als op het plaatje was zakkenlopen, wedstrijd hardlopen waarbij de deelnemers met hun voeten in een jute zak (kolenzak) zaten. Ook koekhappen, maar hoe dat precies ging weet ik niet meer.