670 – Nieuwstraat

Vandaag toon ik u een ansichtkaart van het soort waarvan er ettelijke zijn gemaakt: huizen – een enkele met een dakkapel – keurig op een rij. De luiken die ’s avonds voor warmte zorgden en bescherming tegen inkijk boden hielden ook hier en daar het zonlicht tegen. Uniek is het feit, dat in het havenkwartier de behoefte aan een tweede katholieke kerk zich aandiende, het toenmalige kerkbestuur alleen onder bijzondere voorwaarde grond kon krijgen aan de Jan in ’t Veltstraat. De familie Janzen deed dit perceel, 2234 vierkante meter, namelijk over onder de conditie, dat de kerk zodanig werd gesitueerd, ,,dat het hart van die kerk een rechte lijn zal vormen met het hart van de Nieuwstraat, terwijl de gevel der kerk naar genoemde straat zal gericht zijn”. Onze stad verkeerde toen in de nadagen van haar economische bloei. Met het graven van het Noordzeekanaal verdween alles wat met de koopvaardij te maken had. Zij die niettemin het haventerrein verlieten kwamen oog in oog te staan met – zoals ze toen wel werd genoemd – de nieuwe kerk. Hier is sprake van een gericht stuk symboliek, dat ondanks het verdwijnen van de Ankerparkbrug en het uitzicht op de Buitenhaven sterk tot de verbeelding blijft spreken. De Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekt-Ontvangenkerk werd in 1876 in gebruik genomen en in 1990 werd de laatste mis gehouden.

2 Comments on “670 – Nieuwstraat

  1. De naoorlogse Nieuwstraat had div zaken te weten vanaf de gracht gerekend: 1 garage (Noordermeer? Kolster sigaretten,Hoek Hartenstraat/Nieuwstraat een wasserette,daarnaast het cafetaria van Veen nu Chinees,mevr Steijn bloemen, en op de hoek Jan in t Veltstraat sigarettenwinkel van Leo Lieshout.dit alles op de even nummer zijde.
    Op de oneven zijde:Een Joegoslavisch restaurant (heel kort)Slager Kramer, Galanteriewinkel van Ekkebus,en op het eind de sigarettenwinkel/postkantoor en bibliotheek van Noorderloos.
    We hadden toen in de begin 70tiger jaren 3 sigarettenwinkels tegelijk in de Nieuwstraat.

    0

  2. Over hoe die kerk zou komen te staan zal wel wat discussie zijn geweest, want een katholieke kerk hoort West-Oost te staan, met de (meestal monumentale) ingang West. Een kerk die anders staat is “gedesoriënteerd”.
    Ook een katholieke traditie, hier wél gevolgd, is dat de tweede kerk in een stad aan Maria is gewijd.