669 – Keizerstraat

Er is een tijd geweest en dat is nog niet eens zo heel lang geleden dat er geen digitale fotocamera’s bestonden, en we afhankelijk waren van een spiegelreflexcamera waar je 36 foto’s mee kon maken. En dan was het ook nog vaak zo, dat je wist waar je aan begon met fotograferen, maar vaak was het resultaat van het camerawerk niet wat je er uiteindelijk van verwachtte! Ik neem dan ook niet aan, dat de vervaardiger van deze foto van de Keizerstraat heeft kunnen voorzien dat hij iets unieks voor het nageslacht heeft achtergelaten, en toch is het wel zo. Ik denk dat de foto op een zaterdag is gemaakt want we zien bloemenverkoper Arie Klos op z’n vaste staanplaats op de hoek van wat eens de 2e Schagendwarsstraat was. Op de linker hoek van de 2e Schagendwarsstraat zien we nog de lichtreclame van de Drie Suisses terwijl we op de rechter hoek kijken naar het statige pand van Bruggeman voordien Gerard Worm. Overigens was het winkelpand van Bruggeman ontworpen door de Amsterdamse architect Arthur Staal (1907-1993) vooral bekend van de Shell-toren achter het Amsterdamse Centraal Station. En naast Bruggenman komen we een oude bekende tegen namelijk Chinees restaurant Hong Kong met de lichtreclame voor Oranjeboom bier. Heerlijk om dit allemaal weer eens terug te zien!

 

5 Comments on “669 – Keizerstraat

 1. Arie Klos was 1 van de laatste walvisvaarders op de Willem Barendsz

 2. Gerard Worm was een filiaal van een zaak in Alkmaar, deed als ik me goed herinner alleen in dameskleding. De chef daar heette Joop Sanders, die had later een zaak onder zijn eigen naam, ook in dameskleding.
  Wat ik me van het pand van Gerard Worm vooral herinner, dat is de ingang.
  De voordeur stond een beetje terug en schuin.
  Voor die deur en precies op die hoek, stond een ronde steunpilaar.
  Tussen die steunpilaar en de voordeur was een kleine ruimte waar je doorheen kon lopen als je uit de Keizerstraat komend die zijstraat wilde inslaan.
  Op de foto is dat blijkbaar al veranderd.
  En het lijkt erop dat niet alleen de architect Staal heette, maar dat het ook gebouw deels van metaal is. Mij nooit eerder opgevallen: zie ik daar klinknagels?

 3. De getoonde dwarstraat was dat niet de Gravendwarsstraat ipv de 2e Schagendwarsstraat? Verderop in dit straatje had je toch de groentenhal van Kalis? Graag verneem ik of ik het mis heb.

  • Ik geloof het ook.
   P. Kalis zat (volgens zijn vele advertenties in de Helderse Courant) op het adres Gravendwarsstraat 3

 4. In veel huishoudens werden eigen sjaals, truien en sokken gebreid. 3 Suisses leverde patroon boeken en natuurlijk de bijbehorende wol met breinaalden. Heel langzaam zakte dit imperium in. En kijk nu eens in onze binnenstad? Er zitten wel drie winkeltjes voor handwerkspullen.