668 – Dokter Willem Dol

Soms kan een stokoude foto iets unieks opleveren, vandaag toon ik u twee foto’s de eerste is in 1925 gemaakt aan de Bolweg. Op de foto zien we een grote groep personen die waarschijnlijk naar een voetbalwedstrijd zitten te kijken van HFC Helder, want deze club speelde op het terrein aan de Bolweg. Als je de Bolweg in het huidige stratenplan van onze stad nu zou zoeken kom je ergens in de Pasteurstraat uit. Maar kijk eens goed naar deze foto, en dan van links naar rechts in het midden van de twee palen ziet u een man met een pet op ons recht aankijken. Dat is de later in Den Helder zo bekend geworden dokter (ome) Willem Dol. Willem Dol was ziekenverpleger in de verbandkamer op de Rijkswerf te Willemsoord en dankte daar de naam dokter Dol aan. Willem Dol was een zeer sociaal bewogen persoon in onze stad, die op latere leeftijd met z’n driewieler bij verschillende evenementen die een goed doel nastreefden te vinden was. En op de tweede foto zien we ome Willem Dol op latere leeftijd zoals we hem allemaal gekend hebben.

 

5 Comments on “668 – Dokter Willem Dol

  1. Woonde deze meneer niet in de Vinkenstraat? Ik kan mij hem herinneren als een kleine man, hij is ook behoorlijk oud geworden.

  2. Ome Willem Dol heeft in een van die kleine huisjes vooraan in de Vinkenstraat gewoond.

    • Dank je, dan heb ik de juiste meneer voor ogen. Deze meneer hielp mijn oude buurman die het zelf niet meer kon, belangeloos, dat wel. Ik denk dat meneer Dol toen al ouder was dan 70 jaar.

      • Heb Willem Dol in de jaren tachtig op zijn adres Vinkenstraat 1 uitgebreid geïnterviewd. Cassettebandje tijdje nog eens in handen gehad. Willem Dol kon prachtige verhalen vertellen over zijn verleden. Ontmoette hem in de jaren zeventig op een zaterdag ook nog wel bij café Minneboo waar hij van een borrel genoot. Als de muren eens konden spreken zou een mooie serie zijn van pand tot pand in de Helderse binnenstad. Zijn broer Reijer Dol was in de jaren vijftig, zestig brugwachter en tevens schoenmaker aan de Spoorgracht. Ik bracht er in de jaren 1956-58 ter reparatie weleens schoenen. Ook van Reijer zijn prachtige verhalen en een foto bewaard gebleven. Willem Dol plaatste kleine gedichtjes en ingezonden stukjes in de krant, altijd positief.