667 – Luilak

In de nacht van vrijdag 7 op zaterdag 8 juni was het weer luilak, maar ook dit keer is alles weer rustig verlopen. Maar dat is wel eens anders geweest, in onze jonge jaren gingen we nog wel eens vroeg ons nest voor uit om het een en ander uit te halen! Dat luilak feest werd vaak gebruikt om personen die in de buurt aangeschreven stonden als zeikerts in de luilaknacht met iets te verrassen. Maar ook in de buurt waar ik woon, in De Schooten is het tegenwoordig rustig met luilak al kan ik mij de tijd nog wel herinneren dat er een huis besmeurt werd met saté saus! En toch, kijk de Helderse historie er maar eens op na zijn er in onze stad wel dingen gebeurt waar steevast in vroeger tijden het Helderse politiekorps of de gemeente brandweer op af moest komen. En omdat even goed te illustreren , toon ik u vandaag een foto van een luilak viering uit 1965 in de Visbuurt! We zien groep jongeren op de hoek Visstraat/hoek Bassingracht die een ouwe deur in het midden van de straat in brand hebben gestoken, dit is toch een stukje nostalgie in de ruimste zin van het woord.

5 Comments on “667 – Luilak

 1. Ook ik heb vroeger geluilakt en heb ooit met onze vriendjes iets uitgehaald wat denk ik nooit is herhaald. De groep werd in tweeën gedeeld,groep 1 ging door de Schoolstraat en de 2e groep nam de Goverstraat. Er werden zoveel als mogelijk naamplaatjes van de deuren geschroefd en later werden de paatjes uit de Schoolstraat in de Goverstraat geschroefd en andersom. In de loop van de morgen gingen bewoners de deuren langs op zoek naar hun naamplaatje en wij wisten uiteraard van niets. Nu was de Goverstraat een stuk langer dan de Schoolstraat zodat de tijd begon te dringen en er als gevolg een aantal plaatjes overbleven. Deze werden in de brievenbus van drankenhandel Overbeke in de Sluisdijkstraat gedumpt. Wij hebben nooit geen nare reacties gehoord op onze actie, tenslotte werd er niets vernield wat vaak wel anders was!

  • Grappig Willem. Tegenwoordig zou de sociale media tegen het kookpunt aanlopen met reacties dat dit niet acceptabel zou zijn.
   Gelukkig zijn we tegenwoordig allemaal “engeltjes”…………..

 2. Willem wat een schitterend luilakverhaal wat zullen die bewoners van zowel de Schoolstraat als de Goversstraat ‘s-morgens raar hebben opgekeken!

 3. Luilak das lang geleden met je fietsje blikjes achter je fiets en later op je bagage drager had je een sirene nee zo anders is het later vernielzucht vierde hoogtij
  gelukkig zijn er dit jaar geen van dat soort excessen geweest
  Luilak was in mijn beleving met je maat op stap belletje lel en herrie maken meer niet
  de dag erna langs de huizen om de met ei en boter schoon te maken voor een centje