666 – Autobusonderneming H.J.W. van der Wijst

Ik heb inmiddels al 665 afleveringen van uw vertrouwde rubriek Afgestoft geschreven, maar het is vandaag de eerste keer dat het gaat over de autobusonderneming van H.J.W. van der Wijst uit Huisduinen! Ik denk dat velen onder ons zich die blauwe kenmerkende stadsbussen van, van der Wijst nog wel kunnen herinneren. Vandaag toon ik u een heel aparte foto die gemaakt is op Huisduinen waarop we de heer van der Wijst, links samen met twee chauffeurs, zien poseren voor een zestal stadsbussen. En die stadsbussen staan op hun beurt weer geparkeerd voor de garage van de autobusonderneming aan de Badhuisstraat. Overigens kan ik mij nog herinneren, van der Wijst was er inmiddels al mee gestopt dat er in de garage aan de Badhuisstraat nog kortstondig een Autobusmuseum heeft gezeten. En verder is op deze foto ook nog een stukje te zien van café-restaurant De Branding, (voorheen Dennenheuvel) de kustwachttoren en het Huisduiner kerkje.

 

6 Comments on “666 – Autobusonderneming H.J.W. van der Wijst

 1. Van der Wijst was ook een taxibedrijf en zat (althans rond 1946) ook in de Bootsmansteeg, een zijstraatje van de Hoofdgracht, straatje waarvan één kant aan de afbraak was ontsnapt.
  Ik kom op dat adres en rond die tijd ook de naam “Hiltax” tegen.
  Later heeft daar een dealer van Volkswagen gezeten, Hoyinck.

 2. Weer een erg leuke foto. Ik zie 4 Mercedes bussen en twee van een ander merk. Weet iemand welk merk dit is? Ik kijk uit naar het Historisch weekend eind van de maand!!

  • Jantje, de twee rechtse bussen zijn ook Mercedessen. Echter de carrosserie bouwer heeft zich flink mogen uitleven op de Grille. Dat is echt een meesterwerkje!

   • Ah okay, bedankt. Zat naar het logo boven de grill te kijken. Maar dat is niet goed te zien, ook niet als je de foto uitvergroot. Blijft leuk, oude vaar- en voertuigen!

 3. Het volgende komt uit de geschiedenis van Huisduinerbelang welke zijn opgetekend door de heer J.D. Tompot overleden in 1996.

  In 1934 delen de Gebr. Van Koningsbruggen mede dat de busdienst ’s winters zo verliesgevend is dat vanaf 1 september pas om 14.00 uur op werkdagen en om 10.00 uur op zondag zal worden begonnen. Huisdui-ner Belang gaat bij het gemeentebestuur in het verweer tegen dit “willekeurig wijzigen eener vastgestelde en gepubliceerde dienstregeling”… “welke niet bevorderlijk kan worden genoemd voor een gezonde ontwikkeling van Huisduinen als badplaats”. De exploitant reageert snel en deelt mede dat de busverbinding tussen Den Helder en Huisduinen per 15 september wordt beëindigd. Men vindt een compromis maar op 1 oktober 1937 wordt de busdienst gestaakt. Het gemeentebestuur van Den Helder grijpt in en Huisduiner Belang ontvangt op 16 oktober een brief waaruit blijkt dat de nieuwe ondernemer de heer van der Wijst is, die tot 1 januari 1938 met personenauto’s zal rijden, daarna met autobussen.