665 – De Gebroeders Pronk

Na een aantal omzwervingen in De Schooten en een bezoek aan de Helderse Zeedijk blijven we vandaag maar weer eens wat dichter bij huis. Voor vandaag heb ik gekozen voor een foto van de Keizerstraat tenminste dat straatnaambordje staat op het oude pand van de brood en banketbakkerij van de gebroeders Pronk! Maar volgens mij was ten tijde dat deze foto werd gemaakt de doorbraak al tot stand gekomen dus is het de Beatrixstraat waar de foto gemaakt is. Op de plek waar vandaan de gebroeders Pronk ons jarenlang van vers brood en banket voorzagen hebben in de loop der jaren al wat andere gebouwen gestaan die inmiddels ook al weer tot een ver verleden behoren zoals Proton. Maar rechts op de foto is nog net zichtbaar, in mijn ogen het mooiste pand van Den Helder, tegenwoordig een Thais restaurant maar bij het grote publiek het meest bekend geworden als Chinees restaurant NAN KING. Maar deze foto biedt ons ook nog een prachtig uitzicht op de Sluisdijkstraat. vooral dat eerste huis springt er als het ware tussen uit, dat kwam omdat de zijmuur voorzien was van reclameborden van winkels die in de Sluisdijkstraat gevestigd waren. Op de tweede foto kunt u de reclameborden nog duidelijker bekijken, op zich bekeken was het de eerste vorm van commercie!

 

2 Comments on “665 – De Gebroeders Pronk

  1. Prachtige foto’s, nog niet eerder gezien. Allemaal bij Afgestoft!

  2. Bakkerij Pronk was ook bekend om z’n Helderse Taai taai. Wat jaren geleden alweer kwam een oude oom na jaren weer eens in Den Helder. Het was een gezellig samen zijn en op het laatst had hij nog één wens; Een stuk Helderse taai taai meenemen, van bakker Pronk, je weet wel, zei hij. Tja maar bakker Pronk was er niet meer. We hebben nog een paar bakkers geprobeerd maar helaas moest ik oom teleurstellen. Tegenwoordig is het weer verkrijgbaar bij een bekende Helderse bakker, maar helaas, oom is er ook al niet meer !