663 – Helderse Zeedijk

Vandaag brengen we na lange tijd maar weer eens een bezoek aan de Helderse Zeedijk en dat doen we aan de hand van een foto die in 1970 is gemaakt! De dijk zoals die hier is afgebeeld is voor een ieder nog zo herkenbaar, want na de ophoging kwam alles er plots heel anders uit te zien. Je kunt zien dat deze foto ergens in het voorjaar is gemaakt, want de zwemverenigingen Marsdiep en Vroege Morgen waren nog in winterslaap. Maar voor het overige is het silhouet nog steeds intact, want als eerste zien we natuurlijk wel achter de dijk liggend de Petrus en Pauluskerk. Vervolgens krijgen we dan ’t Huys Tijdverdrijf wat de dijkverhoging heeft overleeft maar inmiddels ook al weer jaren geleden is gesloopt. En als we onze weg vervolgen komen we uit bij het Fort Oostbatterij met z’n bekende radartorens die in gebruik waren tussen 1949 en 1976 voor de Navigatie Gevechts-Informatieschool (NAVGIS). En heel in de verte is ook het stukje Hoofdgracht nog te zien met onder andere het Marineclubgebouw. Maar al kijkende naar deze foto moet ik ook aan de tijd denken dat ik met wat familieleden rond mijn oma’s verjaardag in augustus altijd alikruken ging zoeken, ‘’ze stinken niet maar ze ruken’’!

3 Comments on “663 – Helderse Zeedijk

  1. Ik zie maar één kaapstander en geen vletten op de dijk. Weer een mooie foto hoor.

  2. Beste lezers van deze rubriek, is er iemand die ons kan vertellen waar vriend Hijneken is gebleven! Hij zal toch niet over gestapt zijn op een ander merk!

    • Ik ben er nog Frank, lees de laatste tijd iets meer dan ik schrijf.