660 – Hr. Ms. Marsdiep

Vorige week heb ik het in mijn rubriek Slenteren door Den Helder die bijna wekelijks in het Helders Weekblad staat, gehad over Hr. Ms Marsdiep Hr.Ms. Marsdiep was een Nederlandse mijnenveger van de Borndiepklasse en was vernoemd naar het Marsdiep, het zeegat tussen Den Helder en Texel. Het schip is als BYMS 38 van de BYMS-klasse (gemotoriseerde mijnenveger) gebouwd door de Amerikaanse scheepswerf Barbour Boat Works uit New Bern. Na het afronden van de bouw is het schip op 14 april 1943 overgedragen aan de Britse marine waar het schip dienst heeft gedaan tot april 1946 als BYMS 2038. Op 27 juli 1947 is het schip overgedragen aan de Koninklijke Marine en in dienst gesteld als Hr. Ms. Marsdiep waar het tot 1952 dienst heeft gedaan als mijnenveger. Tussen 1952 en 1964 heeft het schip dienst gedaan als duikvaartuig en is vervolgens van de sterkte afgevoerd en gesloopt. Op de rubriek slenteren krijg ik wekelijks veel reacties maar de mooiste kwam afgelopen week van Willem Mulder. Willem Mulder stuurde mij een unieke foto van Hr. Ms. Marsdiep met de complete bemanning op het voordek afgebeeld, de foto is waarschijnlijk gemaakt na de indiensstelling in 1947. Verder is goed te zien dat de foto gemaakt is op de Rijkswerf te Willemsoord want op de achtergrond zien we de oude Marinekazerne nog voor de verbouwing tot Onderzeedienstkazerne. Willem mijn hartelijke dank.

1 Comment on “660 – Hr. Ms. Marsdiep

  1. Wat een geweldig mooie foto van Hr. Ms. Marsdiep in het Natte Dok op de oude Rijkswerf te Willemsoord