657 – Melkboer Bakker

We hebben een aantal jaren geleden in deze rubriek ruim aandacht besteed aan de Helderse slagerijen en banketbakkers. En laatstelijk hebben we min of meer eens een zoektocht op touw gezet naar een aantal kruideniers bedrijven die er zoal in de Helderse binnenstad te vinden waren. Daarom lijkt het mij vandaag een goed idee om eens stil te staan bij een ander beroep wat vroeger ook bijna iedere dag ten dienste van haar klanten stond en dat is de melkboer! Ik denk dat bijna iedereen van een wat oudere generatie zich de melkboer nog wel kan herinneren die bij hun thuis aan de deur kwam. Wij woonden aan de Ruyghweg en bij ons kwam melkboer Jan Brondsema uit de Jan in ’t Veltstraat aan de deur, en als Jan Brondsema met vakantie was nam melkboer Biersteker van de Ruyghweg voor hem waar. In de loop van de tijd werden de wijken waarin een melkboer zijn ronde moest doen steeds groter, en dat kwam met name doordat menig melkboer er mee stopte. En daarvoor in de plaats kwam er een rijdende supermark van de SRV. U weet wel ,,leve de man van de SRV van je hieperdepiep hoeree”. En daarom lijkt het mij een goed idee om met elkaar eens een opsomming te maken van alle melkboeren in Den Helder. Bij deze wil ik graag het spits afbijten met een foto van het melkboer echtpaar Bakker uit de Goudsbloemstraat.

 

 

14 Comments on “657 – Melkboer Bakker

 1. Als ik aan die melkboeren van weleer denk, dan ruik ik weer de lucht van aangebrande melk. Naast melk in flessen werd (goedkoper?) ook melk los verkocht: kwam uit een kraantje op de melkwagen, ging via een geijkte maatbeker in een pan van de klant. Was rauwe melk, moest gekookt worden en dat koken ging niet zonder problemen. Op het moment dat de melk ging koken moest de pan (melkkoker) onmiddellijk van het vuur. Kokende melk kwam omhoog en “kookte over”, dat gaf nogal een troep, en raakte aangebrand. Op de bodem van de pan vormde zich een bruine korst, er hing een vieze geur door het hele huis en de melk kreeg een vieze smaak.
  Overigens: hardwerkende mensen die melkboeren en hun vrouwen. Zo´n melkhandel was vaak van een echtpaar, de man deed de wijk en de vrouw deed de winkel, meestal naast haar taak als huisvrouw.
  Hier een paar namen, voor de meeste lezers misschien van vóór hun tijd: Dijt (Schagenstraat), Bruul (Schagenstraat), Keet (Parallelweg), Cor Dienaar, Douwe de Vries (die ik ook kende als muzikant).

  • Douwe de Vries ventte in Nieuw Den Helder (Vechtbuurt). Ik spreek zijn weduwe nog met enige regelmaat, evenals zijn zoon overigens.
   Wat ik mij herinner is dat de bestelling binnen werd gezet, zelfs als je niets besteld had. Dit laatste onder het motto; “ik dacht dat U twee flessen melk nodig had want deze heb ik vier dagen geleden voor het laatst geleverd ….”. Zo ging dat toen.
   Wat ik mij ook weet te herinner is dat de beste man rond de Kersttijd zeer vroeg begon en dan dagen maakte van 14 uur of langer.
   Onze bakker (als ik mij niet vergis de Hr. Bruin?) at rond de Kersttijd nog wel eens een visje aan de keukentafel waarna hij gewoon in slaap viel. Het was hard werken in die tijd.

 2. Bij ons in de Dollardlaan kwam melkboer “Piet” uit de Rijnstraat. Die had zo’n kleine electrische Spijkstaal melkwagen. Daar mochten we dan op mee rijden. Toen hij er mee stopte is de zaak overgenomen, maar van zijn opvolger kan mij de naam niet te binnen schieten. Zijn opvolger had later wel zo’n grote SRV wagen. Allemaal uit de “goede oude tijd”. Lege flessen buiten zetten met een briefje er in met wat men nodig had. Afrekenen deed men de weer er na wel. Ook had “Piet” nog echte verse melk in een melkbus. Met een aker, van ik dacht 1 liter, werd de melk dan in een zelf mee gebracht pannetje geschonken. Allemaal zonder handschoenen, mondkapje of haarnetje. Zou nu niet meer mogen denk ik.

 3. In 1967 toen wij nog in de Jan in ’t Veltstraat woonden kwam daar langs de deur ook een melkboerin genaamd mevr.Bakker met haar zoon Hans (later brugwachter geworden)Zij hadden precies zo een karretje als op de foto. Hun winkel(kruidenierswaren) hadden ze in de Hartenstraat en die werd bestierd door de heer Bakker en zoon AB.Ook in de winkel van Sjoerd Post(later wethouder geworden)(hoek Hartestraat/ Stakman Bossestraat kon je later pakken melk kopen dacht ik.Ja,de Pilo was in die tijd redelijk voorzien van middenstanders,de enige die is overgebleven is André van Os
  Ab Bakker is enkele jaren geleden overleden in Spanje.

 4. Ik herinner mij natuurlijk niet zoveel melkboeren zoals Hans er op noemde maar herinner mij een handelaar in melkprodukten die woonde in de Goverstraat een paar huizen vanaf de Sluisdijkstraat en dat was het echtpaar Van de(r)Kuil. De melktank was volgens mij gemonteerd op een bakfiets en ook was er ruimte voor flessen gortenpap en dergelijke. In het begin van de Goverstraat zat ook een melkboer in een heuse winkel. Hierin zat één van de gebroeders de Boer van Tuindorp Arend genaamd. Als ik mij niet vergis zat voorheen Purmer in deze zaak. Ook zijn jongere broer Tjerk zat in de zaak maar deed meer het wijkwerk. Tjerk woont nog steeds in de Sluisdijkstraat en runt een bedrijf op de hoek met de Schoolstraat. Ik denk dat wanneer je alle melkboeren uit de Sluisdijkbuurt bij elkaar optelt je tot een fiks aantal komt!

 5. De karretjes zoals op de foto waren 3-wielers met een 1-cilinder benzinemotor op het voorwiel. De trekboom kon gekanteld worden zodat je zittend op “de bok” rijdend sturen kon. Probleem met deze karren was dat door zijn constructie het apparaat nog wel eens op zijn kant kon gaan zoals ooit in de Nieuwstraat is gebeurd. Denkend aan de tegenwoordige Stint zou het best wel eens kunnen dat de karretjes van toen uit de handel werden genomen.

 6. Het verhaal van HZdwg komt 1 op 1 overeen met de herinnering aandie periode uit mijn jeugd.
  Problemen met het koken van de melk in de melkkoker waren bijna routine.
  Maar het ergste vond ik die dikke vel na afkoeling. Mijn moeder smulde er van. En dan melk in de koffie, met vel.
  Het verhaal over G.Bakker uit de Begoniastraat riep bij mij twijfels op.
  Geboren en opgegroeid in de Jan Blankenstraat, herinner ik mij melkboer B.J.Bakker uit de Goudsbloemstraat.
  Hij en melkboer Henk de Boer uit de Hector Treubstraat waren elkaars concurrent.
  Verdeling van ventgebied had nog niet plaatsgevonden en dat leverde soms heftige conflictsituaties op.
  Het adressenboek leverde de bevestiging dat beide melkventers “Bakker” hebben bestaan.

  • Zo´n vel op de melk werd onder katholieken “het hemd van de pastoor” genoemd.

 7. Hielp incidenteel als scholier melkhandel spruit gevestigd Vischmarkt, hoek Oranjestraat. Enkele melkboeren hebben ooit zitting gehad in de gemeenteraad. In ieder geval Reinderman uit de Van Galenstraat (PvdA) en Kramer,(ARP)) in Tuindorp, Ik heb van beiden een interview op cassette. Er zijn nog veel meer melkhandelaren geweest dan bovengenoemden Ik denk dat er nog wel zo’n twintig boven komen drijven maar moet nu naar een afspraak.

 8. Iedere zaterdag eind jaren 50 hielp ik Piet Sinnige. Voor de hele dag kreeg ik een rijksdaalder. Gewoon leuk werk voor een schooljongen van 10 jaar.

 9. Ik herinner mij uit Huisduinen melkhandelaar Jaap Gouwenberg. Hij kwam langs de deuren met een kar die getrokken werd door een niet zo lieve pony, want die heeft mij ooit eens in mijn rug gebeten. Jaap Gouwenberg heeft later melk gevent vanuit een winkel in de Lijsterbesstraat. Zijn wijk op Huisduinen werd toen overgenomen door Jan Verduin. Hij gebruikte ook zo’n driewieler.

 10. Bij ons in de straat kwam Arie Groet met zijn dochter Aafje of Aagje uit Julianadorp.Zij reden met een kleine auto,een blauwe geloof ik ,weet geen merk.Mijn moeder ging naar buiten met een melkkoker met een gaatjes deksel erop,voor de rauwe melk.De rest van die verhalen staan hierboven. We woonden overigens in de Hertzogstraat.

 11. Wat ik mij ook nog wel uit mijn jeugd herinner dat elk geloof zijn/haar vaste leveranciers had.Men kocht bij voorbeeld niet bij een protestante melkboer of kruidenier als men Rooms was.Andersom uiteraard al helemaal niet!Als onze Roomse melkboer een paar dagen niet kwam moest ik met een kan naar de Roomse melkboer in een andere wijk,terwijl de protestante melkboer WEL bij de buren kwam.
  Wat was men toch hypocriet in die tijd.