655 – Vishandelaar Jan Spiering

U mag het gerust weten beste lezer van deze rubriek dat ik af en toe geen inspiratie heb om een artikeltje te schrijven. Maar dan biedt de Helderse Courant vaak wel weer hulp, zo ook afgelopen week met een groot artikel over het Koninklijk Instituut voor de Marine! Want zoals u allen weet viert het KIM op vrijdag 26 april feest, want dan bestaat het hoofdgebouw gelegen aan de Buitenhaven haar 150 jarig bestaan. En eigenlijk mogen we daar best trots op zijn, want zowel het hoofdgebouw van het KIM als het directiegebouw van de Koninklijke Marine in de volksmond ,, Paleis” genoemd zijn de oudste gebouwen van Den Helder. Want weet u wat ik persoonlijk altijd het leukste van het KIM vind, dat is het jaarlijkse Assaut. Door gelukkige omstandigheden is onze stichting een aantal jaren geleden in het bezit gekomen van een gigantisch fotoarchief over het Assaut, alleen is het jammer dat er geen data bekend zijn wanneer de foto’s genomen zijn! Maar uit al die foto’s die we in ons bezit hebben springt er een er tussen uit, en dat is de foto met de bekende Amsterdamse vishandelaar uit de Willemstraat, Jan Spiering.

4 Comments on “655 – Vishandelaar Jan Spiering

 1. Geen probleem als je geen inspiratie hebt Cees, ik zie toch wel weer uit naar een nieuwe foto!

  Bedankt.

 2. Het assaut, zoals ik het gekend heb, bestond uit drie delen.
  Donderdagavond: voor-assaut. Voor militair- en burgerpersoneel en genodigden die geen officiersstatus hadden. Kledingvoorschrift burgers was “net pak”.
  Vrijdagavond: het grote assaut. Voor burgers “white tie”, rokkostuum, dames in het lang.
  Zaterdagavond: feest uitsluitend voor de adelborsten en hun feeën/trollen onder elkaar. Trollen zijn de genodigden van de vrouwelijke adelborsten.
  Het assaut zoals ik het gekend heb (tot 1996) was wel een leuk feest, maar assaut vieren was voor de adelbortsen en officieren toch ook nog een beetje een dienstverrichting.
  Er golden nogal wat “do´s en dont´s” en als iemand zich daar niet aan hield, dan bleef dat niet onopgemerkt.
  Van de “aankleding” van het gebouw werd veel werk gemaakt. De voorbereiding en de opbouw van het assaut was helemaal in handen van de adelborsten. Het vergde nogal wat organisatie en samenwerking en het werd daarom als een waardevol deel van de opleiding beschouwd. In de assaut-opbouwperiode waren er geen lessen en waren de adelborsten aan het timmeren, schilderen en organiseren.
  Een soortgelijk assaut bestond ook bij de KMA.

 3. Dat naar het assaut gaan met dame eigenlijk een verplichting was, daar vond ik begrip voor bij de belastingdienst.
  Een keer een hotelovernachting als aftrekpost opgevoerd, toelichting: “daar ik geacht werd met dame op het assaut te verschijnen en ik een dame had uitgenodigd waar ik slechts een oppervlakkige relatie mee had”. Geaccepteerd!
  Aftrekken van de kosten van avondkleding mocht niet, viel onder “standsuitgaven”.

 4. En hiermee weer een onderwerp voor een volgend Afgestoft; de visboeren van Den Helder.