653 – Spoorstraat

In Aflevering 646 van deze rubriek had ik het over de sloop van de dagwinkeltjes in de Spoorstraat, en dat boekhandel Jan Kuhne daar nog had gezeten. Maar daarvoor heeft boekhandel Kuhne achter in de Spoorstraat op de hoek van de 1e Vroonstraat gezeten op de foto van vandaag links te zien. Op de andere hoek zien we restaurant De Lantaern. Voorheen zat hier van der Maden met zijn pettenwinkel en naast van der Maden zat die heerlijke chocolateriewinkel van de Graauw niet te verwarren met de feestwinkel, die zat op Spoorstraat 115. En als we even naar de overkant glippen staan we voor de meubelwinkel van de gebroeders Vries met daar weer naast de winkel van Proton. Vervolgens krijgen we een café waar ik even de naam niet van weet, maar misschien u wel, met daarnaast de slijterij van van der Lem met daar tegenover Meester Reenders! Ik krijg zo wel het vermoeden dat de foto tussen de middag is gemaakt want er is geen kip op straat te bekennen. En achteraan hebben we nog een geweldig mooi uitzicht op de Tivolibar waar ik overigens nog een asbak van in mijn bezit heb.

8 Comments on “653 – Spoorstraat

 1. Zoals ik me Van der Made herinner, was het wel heel wat meer dan een pettenwinkel: herenmode in de duurdere klasse. Een vader en een zoon die allebei Piet heetten.
  Mijn vader was een beetje hoedengek. Als het Helders windje er weer eens met een vandoor was gegaan, dan was het liefst dezelfde dag nog naar Van Der Made. Ik herinner me een hoedenmerk waarvan de naam met eerbied werd uitgesproken: Borsalino.

   • Nog zo´n artikel met dure Italiaanse namen was: stropdassen.
    Van Der Made noemde zich ook, nogal vreemd, “Ao bon Marché”, wat vertaald kan worden als “Hier is het goedkoop”.

  • Borsalino is helaas failliet gegaan (zijn de hoeden uit of is er geen maffia meer?). Maar inmiddels heeft een geldschieter dit ambachtelijke bedrijf weer opnieuw opgestart. Als je de kwaliteit van de hoeden bekijkt, die is prachtig!

 2. De vloeroppervlakte van “De Lantaern” was toch ook redelijk groot? Zo’n herenmode/hoeden zaak had toen ook veel ruimte.

 3. Prachte foto, ik heb hier veel jeugdherinneringen liggen.
  En de firma Proton bestaat ook nog steeds. Knap hoor om twee keer in de week kans te zien om de rubriek Afgestoft schrijven!