652 – Tetenburgplein

Vandaag is het een gedenkwaardige dag in de historie van de voormalige Marine Luchtvaartdienst! Want vandaag is het precies negentig jaar geleden dat vanaf Marinevliegkamp de Mok op Texel drie Dornier Wal-vliegboten vertrokken voor de eerste marinevlucht naar het toenmalige Nederlands-Indië. De luitenant ter zee der eerste klasse en latere commandant van het Marinevliegkamp de Kooy W.H. Tetenburg was groepscommandant over de Dorniers D 21, D 22 en D23 en vloog zelf de D 21. Ter gelegenheid van de veertigste verjaardag van de eerste marinevlucht naar het toenmalige Nederlands-Indië vandaag dus vijftig jaar geleden mocht mevrouw N.A. Tetenburg-Berends bij het monument op het Marinevliegkamp de Kooy een plaquette onthullen met de naam Tetenburgplein. Schout-bij-nacht W.H. Tetenburg overleed op zaterdag 8 februari 1958 op 61 jarige leeftijd. Overigens is in de Traditiekamer Marineluchtvaartdienst op het MVKK een aantal interessante voorwerpen te zien over de marinevlucht naar het toenmalige Nederland-Indië waaronder een Nederlandse vlag die gemaakt is door leerlingen van de Ambachtsschool uit de vooroorlogse Ouwe Helder.

3 Comments on “652 – Tetenburgplein

 1. De kruissnelheid van die vliegboten was volgens internet 145 km/h.
  Moet dus een hele zit zijn geweest, zo´n tochtje naar Indië.
  Met veel tussenlandingen, want het bereik met volle tank was ook maar beperkt.

 2. Wat een interessant verhaal, is het Tetenburgplein nog steeds op het Vliegkamp de Kooy weet iemand dat?

 3. Ik lees in de kranten van dat jaar dat één van die drie vliegboten, de D22, tijdens die tocht is verongelukt: één dode en twee gewonden.
  Het toestel heeft bij vertrek uit Bagdad een bovengrondse leiding geraakt.
  Als vermoedelijke oorzaak wordt vermeld, dat het zwaar beladen met brandstof was en dat het daardoor niet snel genoeg hoogte won.