Engelbewaarder brengt beelden naar Hoogstraat

 Vanaf de rand van het dak kijken hardstenen beelden op de voorbijgangers in de straat tussen Spoor- en Beatrixstraat neer. Aan het begin van de jaren negentig nam de Nederlands Gereformeerde Kerk het gemeentelijk monument over. Een groepje gereformeerden vormde de stichting Behoud Lutherse Kerk die het godshuis aan de Wezenstraat ging beheren. Stadshistoricus Cees Rondél staat nieuwe eigenaar Polet met raad en daad bij. Rondél: ,,Danny heeft mij gevraagd hem te assisteren op het vlak van de public relations. Ik ben al langer geïnteresseerd in het gebouw. Weet je wat leuk is: ik ben inmiddels ook engelbewaarder geworden.” Voor een man zonder religieuze overtuiging is dat een aparte opmerking. Rondél verklaart zich nader: ,,Op het afdak van twee kerkbanken staan houten engelen van circa een meter hoog- te. Die beelden horen echter bij het Van Assendelft-orgel dat in het gebouw van de Hersteld Hervormde Gemeente aan de Hoogstraat staat. Dit orgel dateert uit 1767 en is in 1865 door de Lutherse gemeente naar Den Helder gehaald.” Volgens de stadshistoricus zijn orgel en engelen van elkaar gescheiden na verkoop van het instrument door de Lutherse gemeente. Sinds 1924 staat het instrument aan de Hoogstraat, maar de beelden bleven in de Wezenstraat. Blijkbaar hadden de Hersteld Hervormden geen behoefte aan de engelen. De gedachten zijn veranderd. Rondél: ,,Afgesproken is dat de engelen naar het orgel in de Hoogstraat terugkeren.”
Het complex aan de Wezenstraat. V.l.n.r.: pastorie, kerk en kosterswoning.
FOTO GEORGE STOEKENBROEK Kerk Wezenstraat meer open
Arie Booy a.booy@hollandmediacombinatie.nl
’Engelbewaarder’ brengt beelden naar Hoogstraat