651 – Het Zoölogisch Station

Afgelopen week heb ik samen met wat vrienden heerlijk een wandeling door onze stad gemaakt, en tijdens zo’n wandeling merk je ook dat er zaken aan het veranderen zijn! Je staat wat vaker stil in een straatje of steegje, maar ook kom je tot de ontdekking dat er hier en daar nog heel wat huizen in Den Helder te vinden zijn waar ergens onder een raam verscholen een eerste steen zit. Maar dat geldt ook voor de trekbel, vooral in de Visbuurt kom je die op verschillende adressen nog tegen. Via de Visbuurt zijn we afgedwaald naar de Zuidstraat en daarna zijn we de Weststraat opgegaan en vervolgens hebben we heerlijk lopen slenteren op Willemsoord. Het aperitiefje hebben we gebruikt op Lands End, want het is nou eenmaal de week van de martini on the rocks! Daarna zijn we de Buitenhaven op gegaan, en ik heb het al eens eerder in deze rubriek opgemerkt we hebben genoten van de uitstraling van het Paleis en het hoofdgebouw van het Koninklijk Instituut voor de Marine. Maar ook de overige nog bestaande bebouwing aan de Buitenhaven heeft iets aparts. Aan het einde van onze tocht hebben we symbolisch ook even stil gestaan op de plek waar het uit 1890 daterende Zoölogisch Station heeft gestaan. En daarna zijn we ieder ons weegs gegaan met de afspraak om van de zomer nog eens zo’n tocht door Den Helder te maken.

4 Comments on “651 – Het Zoölogisch Station

  1. Aan de rechterzijvleugel van het Zoölogisch Station bevond zich een deur die bijna altijd open stond. Als we daar als kind (eind jaren 40, begin jaren 50) met vriendjes naar binnen liepen, kwamen we in een ruimte met betonnen bakken vol water waar we het zeeleven met vissen, krabben enzovoorts volop konden bewonderen.
    Vaak waren we dan op weg naar het Kuitje. De sluis naar het Noord-Hollands Kanaal over, een eindje lopen en dan was je aan de rand van de Waddenzee met volop pieren om mee te vissen.

    • Bent u van de voormalige muziekwinkel Strang, om de hoek van de Keizerstraat en in het verlengde van de Spoorstraat?
      Ik woonde van augustus 1951 tot augustus 1961 in Nieuw Den Helder. Veel aangename herinneringen kleven aan mijn jaren in deze stad! Bioscopen Tivoli en De Witte, winkels Van Willigen in de Koningstraat en speelgoedwinkel Zoetelief in de Keizerstraat, alsmede boekhandel Spruit, of boekhandel Kuhne in de Spoorstraat. Aangename tijden waren dat…

  2. Interessant artikel over het Zoölogisch Station (toen 50 jaar) in de Heldersche Courant van 17 januari 1939.