649 – Buter in de Vijzelstraat

Vorige week hadden we het in deze rubriek over de VIVO winkels in Den Helder, en uit de reacties valt dan op te merken dan een ieder op zijn manier daar mooie herinneringen aan heeft. En werden zelfs andere middenstanders opgenoemd die in een bepaalde wijk hun producten aan de man brachten! Maar wist u dat er in Den Helder ook een kleine grutters onderneming bestond en dat was namelijk de firma Lucas Buter WZ. (1884 – 1979) inmiddels al weer veertig jaar geleden gestopt. De firma Buter had verspreid over de stad een vijftal vestigingen, dat was in de Vijzelstraat, Jonkerstraat, Breewaterstraat, van Galenstraat en in de Soembastraat hoek Ambonstraat. Bij de firma Buter verkochten ze van alles, en bottelden daarnaast ook allerlei producten. En het mooie van dit soort helaas bijna uitgestorven kruidenierswinkels was dat alle losse producten nog geschept werden uit de gruttersbak om vervolgens naar gelang je nodig had in een puntzak te stoppen! Bij wijze van een sentimental journey toon ik u vandaag een afbeelding van de Buterwinkel in de Vijzelstraat.

 

10 Comments on “649 – Buter in de Vijzelstraat

 1. Wat een prachtige foto van Butertje in de Vijzelstraat! Vorige week ging het in deze rubriek over de VIVO, in de Reigerstraat naast Kouwenberg zat de VéGé ook zo’n aparte zaak.

 2. Als ik mij niet vergis heeft na het sluiten van de winkel van Butter de Stichting Visbuurt Belangen haar domicilie daar gehad.
  Toen stond er op de gevel:VIVO wat betekende Visbuurt IS Van Ons!

  • Ik heb mij vergist!!!
   De Stichting Visbuurtbelangen zat in de Visstraat in de voormalige VIVO winkel.
   Met dank voor de correctie CEES!

  • Meneer Hijneken,
   Als u Afgestoft goed gelezen heeft hoeft u, uw vraag niet te stellen!

 3. De winkel van Buter was niet gevestigd in de Soembastraat, maar in de Ambonstraat, hoewel met een heel klein stukje op de hoek van de Soembastraat. De winkeldeur bevond zich in de Ambonstraat, almede de voordeur van de woning van de familie Kalf boven de winkel, net als de garage die diende als voorraadopslag.
  Mijn moeder had een boodschappenboekje waarin ze schreef wat ze nodig had en waarmee een ons kinderen naar de winkel ging. Daar schreef meneer of mevrouw Kalf er de prijzen bij. Eén keer per week kwam mijn moeder afrekenen.
  Vanuit de winkel aan de Ambonstraat werden de andere twee winkels bevoorraad. Dat gebeurde met een grote gammele vrachtwagen. Jongens uit de buurt mochten vaak mee. Die zaten bij de voorraad, gewoon met de achterklep naar beneden. Zo kachelden we door Den Helder. Prachtig.
  De winkel is allang weer een woonhuis heb ik tot mijn leedwezen moeten constateren.

 4. @Barend: Momenteel kijk ik met Google Maps vanaf de Soembastraat naar de Ambonstraat. Was de winkel gevestigd in een woonhuis? Of was het meer naar achter waar thans nog iets van een garagebedrijf is gevestigd?

 5. Het klopt wat meneer Strang zegt ,het grootste deel van de winkel stond in de Ambonstraat.Er was volgens mij een steeg vlak naast.Wij zaten op de Prins Bernardschool daar achter en we kochten dan snoepjes en gingen via de steeg en onder het gaas door het speelplein op.Mooie tijden

 6. Wat Betje Wolf schrijft klopt.
  De ingang van de winkel aan de Ambonstraat. En ook de voordeur naar het bovenhuis van de familie Kalf. Vader en moeder Kalf sliepen beneden. Achter de slaapkamer was nog een ruimte waar de voorraad waspoeder was opgeslagen. En dan kwam het pakhuis met de groene peteroleum pomp. En dan het steegje waar Betje over schreef. In de steeg werd is de asla leeg gemaakt. En ik kan het nu wel bekennen…. woensdag werden er flessen uitgezocht. Sommige flessen werden over het lage muurtje in de steeg gezet. En werden dan ingeleverd bij Grundman op de Java straat.