647 – VIVO winkel in de Schagenstraat

Ik weet dat er onder u, en daar behoor ik zelf ook toe een groep is die altijd met veel interesse naar foto’s kunnen kijken van de oude Sluisdijkstraatbuurt! En menig keer kom je iemand tegen die in die buurt is opgegroeid en die daar dan weer zijn eigen verhaal over heeft. Afgelopen zaterdag kwam er iemand bij ons op de expositie 52 Graden Noorderbreedte met het verhaal dat hij bij de VIVO winkel in de Schagenstraat had gewerkt waarvan Piet Rijkers de eigenaar was maar dat hij daar nog nooit een foto van had gezien. Vervolgens kwam de vraag naar voren hoeveel VIVO winkels er ooit in Den Helder zijn geweest, overigens de naam VIVO staat voor Vrijwillige Inkoop- en Verkoop Organisatie. En nu komt het waar waren die VIVO winkels in Den Helder precies? Ik zelf ben op de volgende adressen gekomen waar VIVO winkels gevestigd waren. In de Ooievaarstraat hoek Reigerstraat, in de Schagenstraat, in de Keizerstraat, op de Polderweg en er zat er ook een winkel in de van Leeuwenhoekstraat hoek Huygensstraat Maar mochten er onder u nou lezers zijn die meer VIVO winkels weten op te noemen in Den Helder schroom dan niet en geef een reactie.

13 Comments on “647 – VIVO winkel in de Schagenstraat

 1. Aan Piet Rijkers heb ik veel herinneringen. Hij was een vriend van mijn vader en actief in de amateurmuziek.
  In de evacuatietijd zat hij met zijn gezin een paar weken in dezelfde bollenschuur in Anna Paulowna als wij. Had een vrouw en een dochter die allebei Ciska heetten.
  Piet Rijkers speelde trombone en wat me daarvan vooral is bijgebleven, dat is dat bij het blazen het puntje van zijn neus een beetje bewoog. Heeft ook de accordeonvereniging “Inter Nos” gedirigeerd.
  Hij heeft mij de beginselen van de muziektheorie (accoorden) bijgebracht, waar ik later als amateur-muzikant veel plezier van heb gehad.

  • Wat een alleraardigst verhaal vertel je daar toch! Ik lees het altijd met graagte.

 2. Volgens mij was de winkel van Minneboo in de Visbuurt (Visstraat?) ook van Vivo. Hetzelfde geldt ook voor de winkel van Jan Verduin aan de Badhuisstraat in Huisduinen.

 3. VIVO-winkel op de hoek van de Jan in ‘t Veldstraat/Visstraat. Eigenaar van de winkel was Jan Jaap Vermeulen. Ik weet dat de winkel daar was in de jaren veertig, vijftig en zestig.

 4. Dit is een citaat welke ik uit de nieuwsbrief van de Stichting Visbuurtbelangen uit het jaar 16 augustus 2010 heb geplukt.
  Hier is dus ook sprake van een Vivo winkel in de Vistraat.
  Dus waarschijnlijk was er daar ook een Vivo?

  Johanna Dusselaar (de Vries) schrijft:
  Door surfen op het internet kwam ik toevallig op deze site terecht. Als ex-bewoner van de Visstraat nr 88. Ben ik nog altijd nieuwsgierig naar de pilo. Mooie jeugd gehad daar in 1958 tot 1966. Wij woonden naast de kolenboer Kikker en schuin tegenover de vivo. Een hele mooie speeltuin achter ons. Heb geen foto’s uit die tijd, wat ik wel jammer vind. Heb veel mooie herinneringen aan die tijd.
  Mijn complimenten voor de website.

  Vivo

 5. Bij de Keizersbrug was ook een Vivo winkel. Op de plek waar het Kanonnenpleintje was. (Nu de Kamerheer) stond nog een rijtje winkels. Ik geloof dat de eigenaar Beijen heette.

 6. Bij de Keizersbrug was ook een VIVO. Op de plek waar het Kanonnenpleintje was (nu de Kamerheer) stond nog een rijtje winkels. Waaronder deze VIVO winkel. De eigenaar heette Bijen

 7. Tegenover slager “Boeder” Joubertstraat deLareystraat was een Vivo. En die gedachte maakt enige nostalgie los. De sigaren winkel van “pottinga” Kapper “Koger” de melkboeren “Yves en Brondesema”. Verfwinkel”klein. Een Schoenmaker???? Groenteboer “Bekebrede” allemaal op een steenworp afstand… Oh ja en niet te vergeten Hans&Janneke Kostelijk iets later maar heerlijke snacks en biertjes…..

 8. Buurtwinkels, anno 2019 een zeldzaam begrip.
  Op de hoek “van Leeuwenhoekstraat – Huygenstraat” was een Vivo kruidenier gevestigd, gerund door D.Bethlehem.
  Bijzonder was de aanwezigheid van nog twee kruidenierswinkels in de directe nabijheid.
  “de Graaf” op de hoek Jan Blankenstraat – Hector Treubstraat en de winkel van “mevr. de Boer” daar schuin tegenover, hoek Hector-Treubstraat – Huygenstraat. Mevr. de Boer was getrouwd met Henk de Boer welke in de buurt melk bezorgde, alleen melk want voor boter en kaas moest je bij zijn vrouw zijn.
  Henk had veel vaste klanten. Was je niet thuis als Henk langs kwam, geen nood Henk had een “Loper”.
  Afrekenen, meestal op vrijdag.
  Wat een tijd……

 9. Even een aanvulling op de reactie van Nico de Bock. De correcte naam van de melkboer was Brondsema. Zijn vrouw stond in de winkel, hij ging met de kar de klanten langs. Ik heb het over begin jaren vijftig. Piet Klein was met zijn verfwinkel klein begonnen, maar slaagde er in die uit te laten groeien tot een grote zaak.
  De schoenmaker zat tegenover de winkel van Klein in de noordelijke bocht in de Joubertstraat. Hij werkte open en bloot achter een groot etalageraam. Er hebben verschillende schoenmakers in gezeten. Bij slagerij Boeder kwam iedere maandagochtend een veewagen voorrijden, waaruit een koe en twee varkens werden geladen.
  De varkens werden al schreeuwend naar binnen getrokken, de koe bleef tot het eind van de middag aan een touw buiten op het trottoir staan… De groenteboer zat in een garage in de La Reystraat, achter de hoekwoning in de Soembastraat, tegenover een melkzaak waarvan in de naam ben vergeten.
  De Vivo en slager Brondsema zaten bij het plantsoen op de hoek van de La Reystraat en de Joubertstraat, waar jaarlijks de bus met de deelnemers van het “bejaardenreisje” bij terugkomst met muziek van het Stedelijk Muziekkorps werden verwelkomd. Dat waren nog eens tijden… Ik ken deze buurt goed doordat ik in mijn jeugd direct na de oorlog in de Ambonstraat heb gewoond en later in de Joubertstraat.

 10. Allemaal nostalgie, wat een leuke verhalen! Buurtwinkels, “ons kent ons”, de rekening met een potloodje noteren in het opschrijfboekje. Mensen boven een bepaalde leeftijd (waartoe ik ook behoor) hebben het allemaal meegemaakt. Een hele leuke site, Afgestoft.

  • Als er niet mee geschreven werd, zat het potlood achter het oor.
   De kruidenier kwam wekelijks “horen”, schreef de bestelling in een notitieboekje en wisselde gelijk even wat nieuwtjes en commentaar uit.

 11. Op de een of andere manier staat mij bij dat er in de Zaanstraat ook een buurtwinkeltje was maar ik twijfel enorm of dat een Vivo was.
  De eigenaar van het pand in de Keizerstraat die tijdens het slopen van de vloer de oude Vivo letters tegenkwam heeft deze mooi gerestaureerd en weer op het gerestaureerde pand aangebracht. Een stukje nostalgie (rechts van Lodewijk Hendrikse voor de liefhebbers).