646 – Sloop dagwinkeltjes in de Spoorstraat

Maandagmorgen is de beste tijd om eens rustig door de binnenstad te lopen, want de kans dat je iemand tegenkomt is minimaal! Eerst ben ik even in de Spuistraat geweest om met eigen ogen te kijken naar de plek waar eens garage Dienaar heeft gestaan. Vervolgens waaide ik letterlijk en figuurlijk de Spoorstraat in en daar zag ik dat het Helderse sloopbedrijf Oosterbeek is begonnen aan z’n zoveelste sloopklus in Den Helder. En dit keer zijn de zogenaamde dagwinkeltjes aan de beurt om gesloopt te worden. Ik weet nog dat de winkeltjes gebouwd werden volgens mij was dat in 1978. Een van de eerste die een van deze nieuwe winkels in gebruik nam was boekhandel Kuhne, ze zaten in het hoekpand waar tot voor kort bakkerij Bos zat. Voordat boekhandel Kuhne afreisde naar zijn nieuwe vestiging voor in de Spoorstraat zaten ze achterin de Spoorstraat op de hoek van de 1e Vroonstraat, en het was daar dat ik interesse begon te krijgen in literatuur over de Eerste Wereldoorlog. Vandaag toon ik u twee foto’s van de dagwinkeltjes, op de eerste zien we nog de lichtreclame van Kuhne en op de tweede foto zien we dat de firma Oosterbeek bezig is met de voorbereidingen van de sloop van de winkeltjes.

10 Comments on “646 – Sloop dagwinkeltjes in de Spoorstraat

 1. Het zoveelste sloopproject, inderdaad.
  Ben benieuwd wat ze daar gaan doen, misschien wel scheve bomen planten?

 2. Hijneken, kom op nou! Je weet toch dat hier het foodstation Halte Bellevue gaat komen? Kijk gerust eens naar de tekeningen die geïnspireerd zijn op het oude stationsgebouw. Met bovenin een klok. Stichting Afgestoft zal te zijner tijd iets over die klok gaan vertellen …. en iets met die klok gaan doen …..

 3. Grappig eigenlijk, praat over de dagwinkeltjes en een ieder in Den Helder weet waar je het over hebt. Maar waarom “dagwinkels”? Het impliceert dat er ook nachtwinkels zijn?
  En de middenstanders die hier hun nering verkochten hadden toch echt een “gewone” winkel met gewone openings- en sluitingstijden.

 4. In dit geval is de kreet “dag winkeltjes” ook van toepassing.

 5. Was boekhandel Kuhne er nog maar die winkel was beter gesorteerd dan al die Bruna winkels bij elkaar. En de dagwinkeltjes daar heeft Hijneken gelijk in, zijn het zoveelste sloopproject in Den Helder.

  • Beste Frank, om iets nieuws te realiseren zal er eerst gesloopt moeten worden. Als de dagwinkels ook maar enigszins richting monumentale status zouden neigen dan ben ik een van de eersten die op de barricades staat. Maar de dagwinkels (zeker het laatste jaar) waren ietwat verwaarloosd en grappig qua uiterlijk. Maar ook niet meer dan dat.
   Wat de boekhandel betreft; er valt geen droog brood meer in te verdienen, daarom sterven die winkels uit. Wat dat betreft zag ik ook graag de platenzaak van Selbach terug. Of wat te denken van wijlen Ad Ottolini? Juist twee weken geleden is er weer een klein platenzaakje in Julianadorp geopend. Wie weet komt er ooit ook weer een (kleine) echte boekwinkel?

   • @Bodelo: Ik koop tegenwoordig het liefst en uitsluitend ebooks. En bedankt voor je FB-link, ik gebruik echter geen FB. Maar het zal vast mooi worden, die gebouwtjes waren inderdaad een beetje oud en versleten.