645 – Ankerpark

Een stil, prachtig plaatje van het Ankerpark met een poststempel van 31 december 1900! De naam zegt het al: eens is hier de harteklop van de koopvaardij sterk gevoeld. En op deze afbeelding werd ook in 1867 het nieuwgebouwde telegraafkantoor in gebruik genomen. De woningen waren zeer indrukwekkend, want hier woonden en leefden de boven de gemiddelde verheven families. Zelfs een sociëteit, Harmonie, was aan het Ankerpark gevestigd. Toen deze ansichtkaart werd gemaakt was het er stil geworden, de tijden waren gekeerd. Niettemin bleef dit stukje Nieuwediep onontbeerlijk als verbinding met de haven. Heel wat leven kwam er in de brouwerij toen op 3 januari 1902, zoals de geschiedenis verhaalt, het gebouw van de – inmiddels ontbonden – sociëteit Harmonie als Zeevaartschool werd ingewijd. Links op de voorgrond is nog net een deel van het overbekende brugwachtershuisje wat sinds kort op de gemeentelijke monumentenlijst staat te zien! Prachtig scherp is deze ingekleurde foto, kennelijk genomen op een dag in het vroege voorjaar. De bomen zijn nog kaal en de mannetjes hebben hun duffelse jekkers nog niet afgelegd.

 

Cees Rondèl

Ankerpark Den Helder

 

7 Comments on “645 – Ankerpark

  1. Ach wat een heerlijke prent! Je toch ook zo van de Nieuwstraat naar de wal lopen.

  2. Als je van dat huis links de gevel ziet en je ziet ook wat erachter zit, dan blijkt het wel een duidelijk geval van meer willen lijken dan je bent.
    Een stukje verderop is er nog zo een.