643 – Liniepad

Zo af en toe zit ik wel eens te bladeren in het historisch archief van Den Helder wat mijn vader min of meer vanaf zijn jeugd heeft bijgehouden tot begin jaren negentig van de vorige eeuw. En wat mij daarin het meest opvalt waren zijn jeugdherinneringen aan Tuindorp. Mijn oma heeft waarschijnlijk iets met verhuizen gehad vandaar dat mijn vader Tuindorp wel kon dromen! Alleen was er een probleem als mijn vaders vader van een lange reis op zee weer in de haven van Nieuwediep aankwam moest hij iedere keer weer opnieuw uitzoeken waar hij nu weer woonde. Mijn vader was een fervent aanhanger van de voetbal vereniging HRC en hij vertelde altijd aan iedereen die het maar horen wilde dat de liefde voor die club aan de Sportlaan geboren was. Vele jaren later was HRC inmiddels verhuisd naar de Streepjesberg en ging ik met mijn vader op zondag wel eens mee naar het HRC terrein. Dan tuften we met de solex van de Ruyghweg door Tuindorp en wees hij precies aan waar hij in zijn jeugd gewoond had. Maar de meeste indruk op mij heeft altijd het liniepad gehad, vanaf dat liniepad had je een geweldig mooi uitzicht op de clandestiene bouwsels achter de erfjes van de huizen in de Dahliastraat.

Cees Rondèl

5 Comments on “643 – Liniepad

  1. En lekker met je crossfietsje over de linie fietsen! Het crossfietsje was een gewone fiets met hoog stuur en zonder spatborden. Echte crossfietsen (BMX) waren er toen nog niet.

  2. Als je de foto’s zo bekijkt dan zie je bijvoorbeeld auto’s op een erf staan of wellicht was het een steeg ook is er een duiventil te zien die je in die tijd ook veel zag. Voor ik beide foto’s op gaan slaan in mijn archief wil ik wel de juiste tekst erbij vermelden. Dat het de achterkant van de Dahliastraat betreft lijkt mij duidelijk maar is het de Dahliastraat zoals het er nu nog is of betreft het de afgebroken Dahliastraat op de plek waar het Pottenmancomplex zich nu bevindt?

  3. Wauw wat een mooie foto’s en wat een bekende omgeving! Wie heeft daar nou niet langsgefietst?

  4. Vroeger was alles beter? Nee, niet altijd. ‘S zomers wandel ik nog wel eens langs deze kant, en het ziet er nu verzorgd uit.