640 – Hotel Bellevue

Iets geheel anders nu, het is alweer bijna 7 jaar geleden dat we in gebouw de Duif (PMT) aan de Binnenhaven een beameravond hadden georganiseerd over de geschiedenis en oorsprong van de Helderse slagerijen! En afgelopen zaterdag werd ik in De Schooten Plaza aangesproken door iemand met de vraag of ik weer eens een foto over de Helderse slagers in deze rubriek wilde plaatsen. En aan die vraag voldoe ik graag, temeer omdat ik afgelopen maandag van iemand een vraag kreeg of ik een foto van hotel Bellevue voor hem had. Nou is één plus één nog altijd twee dat weten we allemaal dus daarom toon ik u vandaag een foto waarop zowel hotel Bellevue als twee slagers te zien zijn. Links op de foto zien we slager Piet de Jong uit de Koningdwarsstraat en rechts zien we slager Jaap van Twisk uit de Goverstraat die beiden met een koe poseren voor de lens van de fotograaf. Op de achtergrond zien we nog de sigarenwinkel van Jacob Mantel, jaren later vestigde de zoetwarenverkopers van Jamin zich in dit nog steeds bestaande winkelpand. Maar ook de doorkijk in de Keizerstraat biedt ons nog een fraaie nostalgische aanblik op een stukje verleden van alweer heel lang geleden!

Cees Rondèl

4 Comments on “640 – Hotel Bellevue

  1. Klopt het dat het oude V&D pand nog niet is te zien? Deze werd omstreeks 1918 geopend? Verder valt het mij op dat de uiers van de huidige koeien driemaal groter zijn.

  2. Beste Hijneken, de foto is genomen op het Julianapark zoals dat stukje straat heette waar beide slagers met hun koeien op poseren. Ook rechts de hoek om heette toen Julianapark en is later veranderd in Spoorstraat. Zoals de foto laat zien liggen Julianapark en Keizerstraat niet geheel in elkaars verlengden maar zit er een knik in. V&D opende zijn deuren op 31 oktober 1918 en gaat schuil achter Hotel Bellevue en is op deze foto dus niet te zien. Volgens de adresboeken had Bellevue in de Spoorstraat no 1 en V&D no 2