639 – Autobusonderneming C. Vader Julianadorp.

Een paar weken geleden raakte ik in gesprek met iemand en die vertelde dat hij op de stadsbus had gereden, om precies te zijn hij was chauffeur geweest bij de autobusonderneming van H.J.W. van der Wijst uit Huisduinen. Binnenkort zal ik eens aandacht besteden aan deze voormalige busonderneming die eigenlijk alleen inzetbaar was in Den Helder. Voor het overige streekvervoer waren we vele jaren afhankelijk van de NACO, die reden met van die donkergroene bussen en die kwam je dan ook weer in elk willekeurig dorp in Noord-Holland tegen. We hebben binnen onze gemeente beter gezegd op Julianadorp in een ver verleden ook nog een autobusonderneming gehad en die was van de firma C. Vader te Julianadorp. Deze voormalige busonderneming verzorgde een autobusdienst van Julianadorp naar Schagen en reed dan vervolgens door naar Alkmaar om na een half uur de retourreis richting Julianadorp weer te maken. Overigens was het vorige maand precies 90 jaar geleden dat de autobusdienst Julianadorp-Schagen er mee stopte, daarom toon ik u vandaag een geweldig mooie foto waarop een autobus met passagiers te zien is van de busonderneming van C. Vader uit Julianadorp.

 

Cees Rondèl

 

5 Comments on “639 – Autobusonderneming C. Vader Julianadorp.

 1. Was er in de jaren 50-60 ook niet een taxibedrijf Vader in Den Helder?
  Prachtige foto Cees.

 2. Wat een mooie foto! Het is al wel weer een beste tijd geleden. Zou die foto van omstreeks 1925 kunnen zijn?

 3. En iedere man of jongen hoorde een pet of hoed op zijn hoofd te hebben.
  Er was vroeger de uitdrukking “ .. hoe zijn pet staat..”: in wat voor stemmming hij is.
  En inderdaad, door de pet recht of schuin, voor of achter op het hoofd te zetten kon je een signaal afgeven.
  Op dit plaatje wordt door de stand van sommige petten ons duidelijk verteld dat de persoon onder die pet in een olijke stemming is.

  • Verdraait Hans!
   Leuk hoor. Zo zien we inderdaad een passagier op de treeplank in een olijke bui.