637 – Middenweg

Dat de tijden voor veel veranderingen zorgen is een verschijnsel dat waarachtig geen nadere toelichting behoeft. Zulks is zeker van toepassing op het aanzien dat de Middenweg ons jaren geleden bood. De middenstand had vrijwel geen bezit genomen van het noordelijker deel van de verkeersader. Natuurlijk had je er garage Manshanden, al doet het een tikje vreemd aan een eenzame benzinepomp aan de rand van het trottoir opgesteld te zien, terwijl een ander apparaat in een voortuintje staat. Gebleven is het vrije uitzicht op de vroegere Vakschool voor meisjes en op watertoren. Zelfs was er nog plaats over voor een noodkerk, want aan groene stroken hadden we daar geen gebrek. En hoe de broodfotografen het voor elkaar kregen om hun werk te doen op een moment dat er op straat van een “dooie boel” sprake was – dat zal altijd een raadsel blijven. Dat ook de handel zich heeft laten leiden door het gewijzigde kopers gedrag mag blijken uit het feit dat deze ansichtkaart werd uitgegeven door Vroom & Dreesmann uit Den Helder. Maar aan een stadsdoorbraak was alleen nog maar het een en ander op de gemeentelijke tekentafel geprojecteerd, al blijkt toch al uit dit plaatje dat we die kant beslist wel uit moeten, want van de Middenweg naar het centrum te gaan was weinig minder dan een mijl op zeven.

 

Cees Rondèl

6 Comments on “637 – Middenweg

 1. Mogelijke verklaring van die dooie boel: een zomerse zondag. Op het strand was het misschien op dat moment geen dooie boel.
  Als ik me het goed herinner, was die noodkerk oud-katholiek.

 2. Wat weer een leuke foto. Bedankt hoor. Kennelijk was er aan “deze” kant van de spoorlijn nog geen (katholieke) kerk?

 3. Wat een mooi plaatje van een ruatig Den Helder zonder de gehaastheid van heden ten dage
  Toen bedrijvigheid onze stad typeerde en er nog gezelligheid in de kroegen en winkels heerste
  Zonser vooroordelen over hoe je leven moest zonder bemoeienis van vrienden en vage bekende

 4. Weer een mooi stukje over den helder
  Waar voorheen de middenstand en horeca floreerde geheel anders alsnu waar alles via internet gaat
  Vriendschappen en vage bekende je in hun waarde lieten zonder vooroordeel
  Onder genot van borrel en biertje we wel rodelde maar elkaar de waarheid vertelde
  Zo anders is deze weg nu als verkeers ader in den helder met zijn drukte met de treffende naam de (gulde)middenweg