635 De Helderse Zeedijk

Daar de kans er niet in schijnt te zitten dat we aan het einde van dit winterseizoen kunnen meepraten over de genoegens en ongemakken die een echt ouderwetse, vaderlandse vorstperiode ons heeft voorgeschoteld, leg ik u hierbij een foto uit lang vervlogen tijden onder ogen! Toen was het volgens de overleveringen, om de haverklap raak. Het moet voor de fotograaf een kleumerig klusje zijn geweest om, in februari 1929 geplaagd door de pittige oostenwind, op de gevoelige plaat de “Helderse Zeedijk met ijsschotsen” voor eens en voor altijd vast te leggen van af de boeg van het gestrande Griekse stoomschip ,,Eugenia. Het is natuurlijk op zich al heel uniek dat er een fotograaf is geweest die deze opname heeft kunnen maken, want op deze foto is de hele skyline van de Helderse Zeedijk te zien compleet met het torentje van het voormalige stadhuis aan het Dijkje in de Ouwe Helder. Kortom dit is echt weer eens zo’n afbeelding waar menig Nieuwedieper bij kan wegdromen! Want of er ooit nog eens net als, de S.S. ,,Eugenia” een schip op de Helderse zeedijk lijkt te stranden lijkt mij een utopie!

 

Cees Rondèl

3 Comments on “635 De Helderse Zeedijk

  1. Uit de Heldersche Courant van 27 augustus 1929:
    Bij sneeuw, vorst en ijzel, bij brandende zonneschijn … altijd zat de Eugenia er. Ze behoorde bij ons, ze was onafscheidelijk bij ons, ja, ze was in het stadsbeeld een onmisbaar element geworden. En nu door het grillige lot weg, verschwunden, parti … is het wonder dat een mens er weemoedig onder wordt?
    “Meneer”, zo vertelde ons een ooggetuige, die zaterdagmorgen op de dijk gestaan had en het vlotkomen had gezien, “meneer, zet u gerust in de krant dat er verschillende mensen waren die tranen in d´r ogen hadden vanwege de emotie”.
    “As-je-me-nou”, zei de verslaggever, meer kernachtig dan beleefd.

  2. Gelukkig hoeven er tegenwoordig geen schepen te stranden om dit soort opname’s te maken. Het kan allemaal met een drone.