633 – Eindstation Den Helder

Het is een duidelijke zaak dat de vervaardigers van zowel prentbriefkaarten als foto’s altijd op zoek zijn naar aantrekkelijke plekjes. Voorbeelden van indrukwekkende steden- of dorpsschoon zijn er dientengevolge te over. Het zal dan ook wel altijd een raadsel blijven waarom er een fotograaf geweest is die het de moeite waard vond om twee personen die het station van Den Helder verlaten te fotograferen. Overigens kregen de twee bezoekers aan onze stad wel een weidse blik te zien op de nieuwe pleinen van onze stad die gerealiseerd werden na de afbraak van het oude station in 1958! Maar gelukkig bied deze foto ook nog uitzicht op de oude Schagenstraat met café Minnebo en boven de huizen uitstekend zien we zowel de Bethelkerk als de winkel van V&D in de Spoorstraat. Nogmaals ik blijf dit een heel aparte foto vinden, en de onbekende maker er van heeft er vast wel een goede bedoeling mee gehad!

Cees Rondèl

5 Comments on “633 – Eindstation Den Helder

 1. Prachtige foto, inderdaad!
  Altijd weer benieuwd naar het jaartal, zou het 1963 kunnen zijn?

 2. Beste meneer Heineken,
  Ik ben het met u eens dat het een prachtige foto is kijk alleen eens naar die laatste jongen die heeft nog zo’n ouderwetse pofbroek aan! 1963 dat zou best eens kunnen de Albert Heijn winkel aan het Julianaplein dateert van 1964, misschien weten Hans Zuidweg of Marinus wel wanneer deze foto is gemaakt!!

  • Waarschijnlijk uit de tijd toen ik in Waddinxveen woonde (tot 1965).
   Zou kunnen zijn dat die jongen een gewone lange broek aan heeft, maar met creatief gebruik van die halfhoge laarzen om het onderste stukje van de pijpen droog te houden.

 3. Iets wat gewoon lijkt blijkt vaak ongewoon; wanneer zag U voor het laatst een doorkijkje vanuit het station? Prachtig dit soort foto’s.

 4. “(…) wanneer zag U voor het laatst een doorkijkje vanuit het station?”

  Dat is in 2000 geweest, ik zou toen de trein naar Utrecht nemen voor een belangrijke afspraak, maar de trein ging niet, hij ging een uur later. Ik ging dus met de auto en heb toen besloten dat ik nooit meer met het OV zou gaan. Op een enkele busreis na heb ik mij daar, v.w.b. de trein, aan gehouden.