631 – Opmerkelijk vervoer

Beste Afgestoft lezers, u heeft het ongetwijfeld wel gemerkt vorige week dat onze website met horten en stoten werkten, dat kwam doordat de leverancier van de techniek een aantal nieuwe snufjes had gelanceerd op onze website en die niet naar behoren werkten! Ik hoop dat de techniek ons nu niet verder in de steek laat en dat we ongestoord verder kunnen met de rubriek Afgestoft. Voor vandaag heb ik gekozen voor een heel opmerkelijke foto, die ons een stukje Buitenhaven laat zien met zeer opmerkelijk vervoer. We zien hier een oplegger die een dubbelloops Bofors opstelling vervoert die naar Fort Erfprins toe moet. Deze Bofors heeft jarenlang deel uitgemaakt van de geschutsopstelling op Fort Erfprins. Overigens was dit geschut ook geplaatst op de kruisers De Ruyter en Zeven Provinciën. Ik heb zo’n idee dat deze dubbelloops Bofors opstelling afkomstig was van Hr. Ms. De Zeven Provinciën nadat dit schip in 1962 was voorzien van het Terrier geleidewapensysteem. Dus ik ga er vanuit dat deze foto tussen 1962 en 1963 is gemaakt, maar als er onder u zijn die het zeker weten verneem ik dat graag. Cees Rondèl

6 Comments on “631 – Opmerkelijk vervoer

 1. Weer een erg leuke foto. Gewoon “even” een kanon vervoeren. Niks geen verkeersregelaars in oranje hesjes. Maar wat is dat nou op het dak van het paleis? Een soort uitkijkpost. Dat zit er nu toch niet meer? Ook mooie gordijnen/vitrages voor de ramen. Bedankt voor de foto!

 2. Ik ga er vanuit dat het transport verzorgd werd door de MARTRADI (Marine Transport Dienst) wat toen zetelde (en nog steeds) aan de Bassingracht 105. Zeker weten doe je het natuurlijk niet maar het trekkende voertuig lijkt mij een bergingsvoertuig van het merk GMC en ik kan mij niet herinneren dat men zo’n voertuig bij de dienst bezat. Als het de MARTRADI is geweest dan is het één van de vele bijzondere transporten die dit bedrijf heeft uitgevoerd!

 3. Willem J. Sloot,persoonlijk denk ik dat het inderdaad de Martradi was die deze klus klaarde.
  Waarom?
  Als u de foto vergroot zie je op het dak van de cabine een ronde uitstulping en deze werd vroeger gebruikt om een machinegeweer of mitrailleur op te monteren.
  Ook ziet u een marineman staan bij de open cabinedeur aan de rechterzijde.
  Dus bijna 99% zeker vervoerd door Martradi.
  Of heb ik het toch mis?