630 – Schoolklas Vismarktschool in 1941

Historie, beste lezers, wordt – welk uur de klok ook aanwijst – gemaakt. Dat is een gegeven waar je nu eenmaal niet onderuit komt omdat het pure waarheid is! En het mooie van de historie van Den Helder is dat je in alfabetische volgorde een letter kunt aanwijzen waar achter een verhaal schuil gaat. En daarom heb ik willekeurig een letter van het alfabet geprikt en ik kwam uit op nummer 15 en dat is de O. Vervolgens de (O) ingetikt in mijn digitale archief, nou dat is wel even schrikken want enige honderden onderwerpen keken mij aan. Maar ja, je moet wat uitzoeken en daarom heb ik gekozen voor een foto over het Helderse onderwijs. Om precies te zijn brengen we vandaag een bezoek aan de Vismarktschool, en om u te plezieren heeft de klas uit 1941 de moeite gedaan om zich op de Vismarkt te laten fotograferen. Ik kan mij best voorstellen dat er onder u iemand is, die zich zelf of andere op deze klasse foto herkent. Op dinsdag 26 februari gaan we weer van start met onze beameravonden bij café Kaper aan de Zuidstraat en die eerste avond gaat over de Visbuurt en daar tonen we nog meer klassenfoto’s. Overigens biedt de achtergrond ons nog een mooi uitzicht op de Trechtersteeg en Keizersgracht.

Schoolklas 1941

 

Cees Rondèl

5 Comments on “630 – Schoolklas Vismarktschool in 1941

  1. De onderwijzer is volgens mij de heer Lauwrier. Hij is, dacht ik, ook hoofd van die school (school nr.10) geweest. Mevrouw Lauwrier was ook onderwijzeres.
    Ze hadden een zoon en een dochter.
    De zoon was klasgenoot van mij op het Lyceum. Heeft in Amerika gestudeerd en daarna bij Euratom gewerkt.

  2. Hoofdonderwijzer Lauwrier heeft twee zoons (1 woont in Brussel, de ander in Castricum). De dochter die ik vorig jaar heb geïnterviewd woont nog in Den Helder. Onderwijzer Lauwrier was bestuurslid van een hondenvereniging (Duitse herders)en trainde deze ook. Ik heb nog wel meer aantekeningen over hem, ook over zijn vader die een bakkerij in Leiden had, maar dat doet wat de foto betreft verder niet ter zake.

  3. Schoolhoofd Lauwrier heeft twee zoons. Een woont in Brussel, de ander in Castricum. De dochter woont nog in Den Helder en heb ik een paar maanden geleden nog gesproken over haar vader. Vooral over de hondentraining die Lauwrier sr. als hobby beoefende.