629 – Hofje aan de Ruyghweg

Er zijn wel eens van die momenten dat je terug verlangt naar oude televisie programma’s en daar is natuurlijk youtube een mooi medium voor! Je vind er de duivel en z’n je weet wel op terug, zeg maar van Swiebertje tot commissaris (Jan Teulings) Maigret aan toe. En toch is het gek, maar daar zult u zich beste lezer van deze rubriek niet over verbazen kijk ik altijd het liefst naar het programma Ontdek je Plekje. Even voor de jeugdigen onder ons Ontdek je Plekje was een Nederlands televisieprogramma waarin een rondgang werd gemaakt langs historische Nederlandse en Belgische steden en dorpen en dat alles van commentaar voorzien door Joop Scheltens. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de intromuziek van de in Luik geboren componist André Ernest Modeste Grétry (1741-1813). Maar Ontdek je Plekje had iets aparts voor mij maar misschien kwam het ook door de commentaarstem van Joop Scheltens, en de vaak in zwart/wit opgenomen uitzendingen. Daarom heb ik voor vandaag gekozen voor een afbeelding van het oude hofje aan de Ruyghweg in zwart/wit zoals u gewend bent. 

Cees Rondèl

7 Comments on “629 – Hofje aan de Ruyghweg

 1. Denk dat dit van “voor mijn tijd” is. Maar wel weer een leuke foto.

 2. Als het goed is dan was de nummering in het oude hofje Ruyghweg nr. … t/m Ruyghweg nr. … De oma van mijn echtgenote heette Elisabeth Angevare en woonde in het hofje op nummer 385?? Tot zover niets bijzonders tot het moment dat er een foto in de Helderse Courant verscheen waarop Opoe te zien was. De foto werd gemaakt omdat Opoe met mooi weer een stoel voor het huisje zette, ook de vogelkooi met inhoud werd buitengezet en Opoe ging vervolgens uitgebreid zitten breien. Van dit tafereel werd dus een foto gemaakt en geplaatst in de HC. Het bewuste krantenartikel is is nog steeds in ons bezit.Het jaartal schatten wij op rond 1956.

 3. In een van de particuliere woningen bij het hofje woonde op nummer 277 de bekende Helderse fotograaf Arie Sieders! Weet iemand waar zijn archief is gebleven.

 4. In vroegere eeuwen was het idee achter hofjes arme mensen op hun oude dag gratis een eigen woninkje, voedsel en brandstof te geven. Waren meestal van een diaconie. Droegen vaak de naam van een rijk persoon.
  Vooral Haarlem heeft veel mooie eeuwenoude hofjes, zie internet.
  Er golden blijkbaar strenge regels, citaat uit de “Camera Obscura, de familie Kegge”, eerste helft negentiende eeuw, op internet te lezen:
  ‘Op het hofje woont niemand onder de zestig jaar,’ ging Suzette voort; ‘ik kom er ‘s morgens heel vroeg, zoodra de poort opengezet wordt, en blijf er den heelen dog bij mijn moeder; maar slapen mag ik er niet. Voor tienen moet ik er van daan, en ‘s avonds na zevenen mag ik er zelfs niet meer op.
  (Zestig jaar was in die dagen veel ouder dan nu).
  Zou interessant zijn als een lezer ons kon vertellen wie of wat er achter dat Helderse hofje zat.

 5. Zo’n hofje heeft iets vertederends. In onze moderne kille maatschappij zou het mooi zijn om er weer eens een paar te creëren.

 6. Het archief van Arie Sieders is voor zover ik weet voor het grootste deel niet meer bewaard. Ik heb er vorig jaar onderzoek naar gedaan. Hij heeft ook voor Onze Krant Den Helder heel mooie foto’s gemaakt in de jaren zeventig, tachtig. Vanaf de jaren begin vijftig voor de Helderse Courant. Hij had voor zover ik weet een pleegdochter die later in Heiloo werd verpleegd en inmiddels is overleden. Na het overlijden van Arie Sieders werd volgens een familielid niets meer in zijn woning aangetroffen dat wees op zijn omvangrijke fotoverzameling.