626 – Nonnetjes in de sneeuw

Vandaag is het tweede Kerstdag en over een dag of wat is 2018 alweer voorbij en gaan we met frisse moed aan 2019 beginnen! En dat 2019 een interessant historisch jaar gaat worden staat als een paal boven water. Binnenkort leest u hierover meer in deze rubriek en natuurlijk op de website van de Stichting Afgestoft. Maar terug naar vandaag, het mag dan wel tweede Kerstdag zijn maar er zijn nog heel veel mensen die vandaag gewoon aan het werk zijn, en dan denk ik aan het tram- en busverkeer, maar ook in de bejaarden centrums en ziekenhuizen gaat het werk gewoon door. En dan boffen we nog dat we niet geconfronteerd worden met extreme weersomstandigheden, hoewel en dat kan ik makkelijk zeggen er van mij gisteren wel een pak sneeuw had mogen vallen. Bing Crosby zingt er al jaren over toch! Maar laten we het luchtig houden vandaag. Ten tijden dat het Lidwina ziekenhuis aan de Polderweg nog in gebruik was en daar nog nonnetjes werkten waren er een aantal van hun gehuisvest in een groot huis op de Javastraat vlak achter de vakschool. En dat brengt mij op een heel toepasselijke foto voor vandaag, we zien twee in het zwart geklede nonnetjes door de sneeuw banjeren op de Javastraat zo’n foto beeld zullen we nooit meer onder ogen krijgen.
Cees Rondèl
5 reacties op “626 – Nonnetjes in de sneeuw
 1. Hijneken schreef:

  Prachtige foto! Ik schat midden jaren 60?
  Ik zie één auto(tje) staan, een Kever?

  • R. Hoekstra schreef:

   Onmiskenbaar een prachtige en echte zwart/wit foto. De auto, goed opgemerkt, is zeker een VW Kever en bijna 100% zeker van de heer Deen (leraar boekhouden en handelskennis) die daar toen ook woonde.

 2. Willem J. Sloot schreef:

  Dat gebouwtje links stond waarschijnlijk op het terrein van de meisjes vakschool herkenbaar aan het puntige muurtje zoals je dat ook nu nog aan de overkant vindt.

 3. Anton Hagen schreef:

  Dit waren wel goede nonnen denk ik.
  Maar als je de volgende film gaat kijken dan lopen de koude rillingen over je lijf.
  Het is waar gebeurt,kijk en huiver.
  The Magdalene Sisters laat zien hoe het er nog niet eens zo erg lang geleden aan toeging achter de gesloten deuren van zeer twijfelachtige instituten.
  The Magdalene Sisters intikken en je kunt 1uur en 54 minuten met afschuw kijken hoe slecht het rijke Roomse leven was en is.

 4. Bodelo schreef:

  Grappig eigenlijk hoe dit beeld is uitgestorven in onze stad. In Maastricht daarentegen.