625 – Loopbrug ‘t Huijs Tijdverdrijf

Voor vandaag heb ik een heel apart fotootje in de aanbieding, gemaakt vanaf de loopbrug naast ’t Huijs Tijdverdrijf. We zien dat twee personen aandachtig staan te kijken naar een stel werklui die het dak van het vroegere Dodo gebouwtje aan het plastieken zijn. Overigens heb ik geen idee meer wat de originele functie van dit gebouwtje is geweest, ik wet wel dat het grensde aan het oude postkantoor aan de Kanaalweg. Overigens is het toch wel een unieke foto want tussen de flats aan de Kanaalweg door kijkend zien we de achterkant van het Christelijk Tehuis voor Militairen aan de Kanaalweg. Overigens was dit gebouw uit 1913 het eerste ontwerp van de later zo bekende architect Willem Marinus Dudok. Architectuur historici zijn het er over eens dat in dit eerste werk van Dudok heel duidelijk de hand van zijn grote inspirator Berlage te zien is. Het tehuis heeft de Tweede Wereldoorlog overleeft maar is toch uiteindelijk gesloopt.

Cees Rondèl

13 Comments on “625 – Loopbrug ‘t Huijs Tijdverdrijf

 1. Op 23 Augustus kon het „seml-permanente” postkantoor, in de voormaligc Cadiclub aan de Kanaalweg, in gebruik worden genomen. Helderse Courant van 31 dec 1948.

 2. Ongelofelijk om een gebouw van Dudok te slopen!
  Dat is nou typisch Den Helder.

  • In de jaren 60 heeft hier het ontvangkantoor van de belastingdienst gezeten. Later zijn zij verhuist naar het oude spaarbankkantoor aan het Koningsplein.

 3. Ook interessant is om eens te beschrijven wat zich zoal onder die brug heeft afgespeeld al die jaren!!!!!!!!

 4. Wat eeuwig zonde een mooi gebouw voor diverse activiteiten
  Menig artiest of bands mocht ik hier zien Weet nog datje een pasje nodig had anders kwam je er niet in
  En ja Willem onder de trap gebeurde idd spannende dingen
  weet ik me zo te herinneren uit eigen ervaringen
  Nooit begrepen waarom dit gebouw zonodig weg moest

  • In Den Helder is ongelooflijke veel gesloopt Burgemeester! Ik ben blij de de Watertoren, het postkantoor de de Oude Rijkswerf er nog staan.

   • Uk ben het volkomen met je eens maar de gemeente is nog niet klaar zoals de duistsers de atlantikwal wilden heeft de gemeente ook zijn atlamtikwal genaamd koningstraat die moet ook plat van voor tot achter

    • Nachtburgemeester, wat is het probleem van het slopen van diverse panden in de Koningstraat? Er staan er vele die het aanzien niet waard zijn. Uiteindelijk zal de Koningstraat weer een mooie woonstraat worden.

 5. Vanaf 22 augustus 1948 betrok het personeel het (nood) postkantoor aan de Kanaalweg. In deze vroegere Cadiclub, waar ooit ontspanningsavonden voor militairen werden gehouden, stond over de hele lengte van de zaal, een stalen geraamte opgesteld, met daarin de loketten, met achter ieder loket een lessenaar. Het gebouw bood ruimschoots plaats aan de Post en Telegraafdienst. Op een verhoging werden de Morse- en Hughesapparaten opgesteld. De installatie van twee moderne telegraaftoestellen zou spoedig volgen. Het gebouwtje is naderhand in ook het club lokaal van postduivenvereniging De Schakel geweest met als voorzitter Jan Roelofsen. Er is in de jaren tachtig ook eenmalig een voorlichtingsavond geweest van Helderse piratenstations (dat waren er aardig wat). Hierbij was iemand van de Radio Controle Dienst uitgenodigd. Een heel rumoerige bijeenkomst. Zelf zat ik in die periode als medewerker bij Radio Den Helder die aan de overzijde van de Kanaalweg, aan de Loodsgracht in het gebouw van de Sint Nicolaas Centrale ‘ uitzendingen verzorgde.