624 – Fort Oostbatterij

December vind ik altijd de gezelligste maand van het jaar, en het is ook vaak zo dat er in deze tijd van het jaar allerlei herinneringen boven komen die zich het afgelopen jaar hebben afgespeeld maar, daar horen ook dingen uit het verleden bij! Zo was ik vorige week nog even bij café Kaper aan de Zuidstraat, overigens moet ik opmerken dat Kees het café weer voortreffelijk in kerstsfeer heeft ingericht. Maar tijdens dat gesprek kwam het natuurlijk weer over zaken en dingen die zich in onze stad hebben afgespeeld. En een van de vragen die rees was, wanneer ook weer het Fort Oostbatterij aan de Kanaalweg gesloopt is, in de volksmond denk ik nog het meest bekend als het Navgis. Op 1 oktober 1977 is men van start gegaan met de sloop van dit oude vestingwerk omdat de Helderse Zeedijk op deltahoogte moest worden gebracht. Maar het mooiste is altijd nog dat veel Nieuwediepers Fort Oostbatterij associëren met de Helderse kermis. Op het immens grote terrein aan de Kanaalweg voor het Fort speelde zich altijd jaarlijks de Helderse kermis af. Ik weet wel dat we ook weer niet alles moeten romantiseren maar toch als je in gedachte terug denkt aan dit kermisterrein leek alles vroeger veel groter. Misschien is het daarom wel een goed idee om een ieders geheugen weer eens wat op te frissen met een foto van het voormalige Fort Oostbatterij en voor de liefhebbers ook nog voorzien van twee old timers.

Cees Rondèl

4 Comments on “624 – Fort Oostbatterij

  1. Hier op de hoek van de Kolensteeg stond ooit de Chr. opleidingsschool met als hoofd Albert Lever.

  2. De voorste auto is een Ford 17M P3 ook wel “badkuip” genoemd. Dit type Ford roestte onder je kont weg. Er wordt nog wel eens gesteld dat NAVGIS geheel gesloopt is. Dit geheel klopt niet. Onder het nieuwe talud bevinden zich nog de ronde gewelven de zogenaamde beuken. Deze beuken zijn toentertijd vol geschoven met zand!