623 – Telefooncel

623 – Telefooncel

We staan er tegenwoordig allemaal niet zo bij stil omdat telefoneren de gewoonste zaak van de wereld is, maar toch is het Alexander Graham Bell geweest die de telefoon heeft uitgevonden! Alexander Graham Bell was een Schots-Amerikaans uitvinder die in 1876 patent aanvroeg op een uitvinding die in het begin nog niet veel voorstelde maar uiteindelijk de basis werd van de huidige telefonie. Dat er in de loop van de tijd van alles gebeurt om de techniek van het bellen te verbeteren is denk ik voor de meeste mensen de gewoonste zaak van de wereld. Uit mijn jeugd weet ik nog dat wij telefoon thuis hadden en de buren niet, met dat gevolg dat als er bij de familie van de buren iets aan de hand was men bij ons kwam bellen. Het is haast niet meer voor te stellen maar zo was het wel. En dan was er nog het fenomeen telefooncel, haast iedere stad had er wel een paar op strategische punten staan. Maar dat het lekker makkelijk was dat is een ding dat zeker is, als wij bijvoorbeeld naar Antwerpen gingen belden we vanaf station Antwerpen Centraal even naar het thuisfront om te zeggen dat de reis goed verlopen was. Gebeurde natuurlijk ook wel eens dat de reis goed verlopen was, maar dat de telefooncel stuk was. En tegenwoordig behoort de telefooncel ook al weer tot het verleden, in Den Helder staat er geen een meer. En daarom toon ik u vandaag nog eens een foto van een telefooncel die stond aan de Middenweg schuin achter de watertoren met uitzicht op het postkantoor.

 

Cees Rondèl

7 Comments on “623 – Telefooncel

 1. Niet alleen buurtgenoten die bij ons wilden telefoneren herinner ik me, maar ook mensen die ons belden: “Wilt u even bij Gravenstraat nummer zoveel gaan zeggen dat …”

 2. Denk dat een telefooncel nu snel vernield zou zijn. En in de telefooncellen hingen ook de telefoonboeken van heel Nederland. Al waren die vaak niet meer compleet. Lokaal bellen kostte volgens mij een kwartje per gesprek, of was het een dubbeltje?

 3. Ik herinner het mij als de dag van gister. Werkelijk óveral stond een telefooncel. Ik herinner mij een telefooncel in de Beatrixstraat, naast Intersport, al zat daar destijds een andere winkel, als ik mij niet vergis.

  Ik heb, met een harde storm, nog eens een telefoonceldeur tegen ,’n hoofd gekregen, er zat zo’n ketting met een veer aan, maar die haalde niet veel uit. Ik moest twee hechtingen laten zetten.

  Ik herinner mij wel dat er af en toe fikkie werd gestookt, het papier van de telefoonboeken had soms die aantrekkingskracht. Het waren geen grote fikkies, maar soms gewoon één of twee bladzijden. Ook herinner ik mij dat er wel eens wat stuk werd gemaakt, al was dat, in mijn beleving, meer uitzondering dan regel.

 4. Algemeen wordt er van uitgegaan dat Bell de uitvinder is geweest van de “Telefoon”.
  Jaren geleden heb ik gedurende enige dagen het Smithsonian institute in Washington DC. bezocht. Daar kwam ik tot de ontdekking dat de Italiaan Meucci die eer toekomt.
  Er is nogal wat strijd gevoerd over de patentrechten destijds.
  HZdwg weet hier vast meer over.

 5. Een citaat uit Senior Plaza onderwerp:De telefoon.
  Toch moet er een kanttekening geplaatst worden bij deze uitvinding. Bell was weliswaar degene die het patent kreeg maar was niet de eigenlijke uitvinder van de telefoon. Dat is Antonio Meucci. Hij was een immigrant in de Verenigde Staten, afkomstig uit Italië. Hij vond de telefoon al uit in 1849. In 1871 liet hij een voorlopige patentaanvraag (dat is nog geen echt patent) registreren.Einde citaat.

 6. Bij veel uitvindingen staan de uitvinders die om erkenning vragen in de rij en vaak hebben ze allemaal ook wel een beetje gelijk: de stoommachine, de gloeilamp, de grammofoon, het vliegtuig , de helicopter, de radio, de televisie.
  Steeds het zelfde verhaal: het ging om iets waarvan algemeen bekend was dat het mogelijk moest zijn, maar waarbij nog wat technische drempels moesten worden genomen. Het nemen van die laatste drempel was vaak een kwestie van tijd, geld en gelegenheid hebben om veel te experimenteren.
  Aan degene die als uitvinder te boek staat zijn er meestal enkelen vooraf gegaan die ook al een stukje op weg waren.

 7. Grappig. Mijn moeder van 88 is nog (erg!) helder van geest. En zo komen ook daar de verhalen weer los. Mijn ouders woonden indertijd in de Spaarnestraat en hadden als eerste in de straat een telefoon. Het gevolg was dat mijn moeder als een van de eersten wist dat de buurvrouw zwanger was omdat de buurvrouw haar man hierover moest bellen. En hoewel niet bewust, je hoorde toch het gesprek.