622 Het Helderse vuilnisvat

Afgelopen zaterdag las ik in de Helderse Courant weer eens een artikel over de afvalscheiding in Den Helder. De gemeente en HVC gaan begin volgend jaar een proef nemen met afvalscheiding bij de hoogbouw aan de Hendrik Baskeweg. En als we wethouder Peter de Vrij mogen geloven is het scheiden van afval bij flatgebouwen in het gehele land een probleem. Hierbij vraag je je af of Peter door het hele land is gefietst om dit met eigen ogen te aanschouwen! Tegenwoordig heb je voor elk wissewasje een aparte bak nodig, om maar iets te noemen groenafval, papier en grofvuil. Huisvuil ophalen is nou eenmaal iets wat met regelmaat gedaan moet worden dat hoort nou eenmaal thuis bij de wet voor de volksgezondheid. En toch is het allemaal wel eens anders geweest getuige onderstaande foto van de Hector Treubstraat waar in 1957 de eerste standaard vuilnisvaten werden uitgedeeld compleet met een daarbij behorende kaart met het nummer van het vuilnisvat er op. En bij verhuizing moest je die kaart en het vuilnisvat bij de woning achterlaten. Tegenwoordig is zo’n ouderwets Helders vuilnisvat een collectors item, vaak zie je ze ergens in een tuin staan met planten er in alleen wij gebruiken hem zoals veel Nieuwediepers zeggen nog steeds als ,,vullisemmer”.

Cees Rondèl

 

5 Comments on “622 Het Helderse vuilnisvat

  1. Wat een alleraardigst artikel. Mijn broer heeft een hele rij van die emmers, met mooie planten erin, in de tuin staan. Ze blijven nog lang goed en roesten niet.

  2. Op de foto glimmen ze nog. De mijn e staat achter in de tuin en glimt niet meer. Ik zal toch eens kijken of het wel een echt Helderse emmer is.

    • En verdraait! Mijn vuilnisbak is een echte Nieuwedieper met het nummer 28912. Iemand enig idee wat dat inhoud? Of zal het gewoon een productie nummer zijn?