619 – Koningstraat

Zaterdag 24 november las ik in de Helderse Courant dat op Koningsdag 27 april dus, drie horeca-etablissementen uit de Koningstraat verhuist willen zijn naar gebouw 51 op de voormalige Rijkswerf te Willemsoord! Tja, het is maar hoe je het bekijkt. Ik vind het jammer dat ons gemeentebestuur alles maar wil concentreren op Willemsoord. Mij bekruipt een gevoel van nou ja, als het inwonertal alleen maar kleiner wordt kunnen we ons altijd nog terug trekken op Willemsoord en als de laatste café bezoekers vertrokken zijn hijsen we de brug omhoog. Ik denk trouwens dat we ons eens goed achter de oren moeten krabben, want geen Koning wil toch binnenkort nog geassocieerd worden met de Koningstraat laat staan met het Koningsplein. Gelukkig heb ik, en velen met mij, het nog meegemaakt dat de Koningstraat echt een koninklijke uitstraling had. In gedachten denk ik aan winkels als, van Willigen, Han Zegel, ESKA, Chef Kreuger, Lunchroom de Boer, Formosa, de Witte Bioscoop en banketbakkerij Elte om maar willekeurig iets te noemen! Daarom laat ik u vandaag nog eens heerlijk genieten van een afbeelding waar net nog iets op te zien is van Van Willigen, Bischoff, de fietsenwinkel van Kikkert en nog een aantal cafés waarvan inmiddels sommige bezig zijn om de verhuisdozen in te pakken en andere nog rustig blijven zitten! Ik denk dat Arie van Baaren zich omdraait in zijn graf als hij zou kunnen terug kijken naar zijn Koningstraat en de teloorgang zou zien.

 

Cees Rondèl

7 Comments on “619 – Koningstraat

 1. Bedankt Cees, een mooie foto!
  Een herkenbare foto ook, van een straat die toen toch ook al op z’n einde leek. Welk jaartal mag ik eraan hangen? Ik denk zelf 1982?

 2. Zoals vele dingen in den helder de machts wellustige bestuurders van deze stad willen maar 1ding een dooie stad zonder horeca
  En dan raar staan kijken bij diverse kunst projecten die regelmatig hun budget overschreiden ons laatste pareltje op de dijk niet uitgezonderd
  Nee waar is de tijd gebeven dat je zij aan zij zat met de bestuurders van deze stad of het in het café was of bij de dames van lichte zeden
  De kans daarop is nul koma nul of je moet worden uitgenodigd op de door gemeente betaalde feesten

 3. Uit WIKI: “Met pantoffelparade (Spaans: paseo) wordt het flaneren bedoeld, meestal op een vaste plaats en op een vaste tijd. Dit wordt gedaan door (jonge) mensen die graag willen zien en gezien worden. De pantoffelparade is vanouds een normaal folkloristisch verschijnsel in landen rondom de Middellandse Zee”.
  Ook Den Helder kende in mijn jonge jaren deze mediterrane folklore. De zaterdagochtend was nog een halve werk- of schooldag en op zaterdagmiddag werd er geflaneerd in de KSK: Keizerstraat, Spoorstraat, Koningstraat.
  De Sluisdijkstraat, waar ik woonde, was weliswaar ook een soort winkelstraat, maar geen flaneerstraat. Wel zagen wij iedere zaterdagmiddag, eerst heen en later weer terug, dezelfde vaste pantoffelaars voorbijkomen.
  Zoals het er daar nu uitziet, nodigt de Koningstraat je niet meer uit om daar te gaan pantoffelen. Zijn er nu nog plekken in Den Helder waar geflaneerd wordt? Of is door het mobieltje en Facebook het fysiek flaneren niet meer “in”?

  • Geen idee of er nog wordt geflaneerd. Op de flaneerkade wordt meer gefietst dan geflaneerd volgens mij. Misschien dat het rondje over de markt op zaterdag onder flaneren kan worden gerekend?

   • Inderdaad had dat rondje over de markt, zoals ik me herinner, vooral bij mooi weer soms ook wel iets van flaneren. En ook, op een mooie zomerse zondag: het strand.